Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Drop brokkeriet politiker-leden er overdrevet

»Vi har det mest retfærdige folketingsvalg i verden – og dermed også de politikere, vi fortjener.«

Casper Gronemann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Politikerleden er tårnhøj i Danmark.«

Hvis du tager ovenstående udsagn for givet, er du lovligt tilgivet. Du har læst det i din avis, set det på dit TV og lyttet til det i din radio utallige gange det seneste par år. Du har bekræftet det over for dig selv til middag hos vennerne, hvor I ofte bliver enige om, at Christiansborg er en børnehave.

Du har også indtryk af, at tilliden til de danske politikere har ramt bunden, for når en journalist skal finde en undskyldning for at bringe den gamle traver om politikerlede op igen, skal vedkommende helst kunne skrive, at det er blevet værre siden sidste gang man bragte »nyheden«.

Politikerlede forstået som en grundlæggende afsky over for selve erhvervet har været her så længe, nogen kan huske. Chaplin spøgte med, at han som klovn trods alt var mere ærefuld end politikere, ligesom en gammel vittighed lyder, at politikere er mennesker, der havde for ussel moral til at blive advokater. Politikere har rangeret lavest på ranglisten over troværdighed – lige omkring bilforhandlere – mere eller mindre så længe, vi har målt det.

Den danske politikerstand hører imidlertid til de mindst korrupte og mest repræsentative på verdensplan. Det politiske system i Danmark er gennemsigtigt og egalitært, og vi har det mest retfærdige folketingsvalg i verden – og dermed også de politikere, vi fortjener.

Vores tradition for mindretalsregeringer, der samarbejder bredt, betyder at det ikke kun er vinderne, der løber med sejren i dansk politik. Samtidig er vores folkevalgte blandt de lavest lønnede af slagsen, hvilket ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet skyldes, at vi historisk har set jobbet som et tillidshverv: »Det er ikke noget, der skal være en selvstændig karrierevej, det er en tillid man viser dem, som bliver valgt. Til gengæld er det ikke en guldgrube at blive politiker herhjemme.«

Når vi brokker os over folketingspolitikeres lukrative pensioner, som ikke blev sat ned, sådan som Vederlagskommissionen foreslog, glemmer vi hurtigt, at selvsamme kommission foreslog, at lønnen skulle sættes markant op, hvilket den heller ikke blev.

Inderst inde ved vi godt, at vores politikere ikke er så slemme endda. Derfor har Danmark i årtier ligget i international særklasse, hvad angår tilliden til politikere. Når forskerne beder os sætte tal på, hvor meget vi stoler på vores politikere, ligger vi således to-tre karakterer højere end de fleste andre folkeslag i Europa, inklusive tyskerne.

Alt dette betyder selvfølgelig ikke, at vi skal slå det kritiske blik ned. Tværtimod. Brok er en dansk nationalsport, og det holder utvivlsomt politikerne ærlige, at de ikke kan hvile på laurbærrene.

Men den konstante klagesang om politikerlede har efterhånden karakter af en dommedagsmyte. Det er svært at tage ideen om løbsk politikerlede alvorligt i landet med verdens mest tillidsvækkende og ukorrupte politikere.

  • Casper Gronemann er journalist og cand.scient.adm.