Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Drop boliger på Papirøen – det er Folkets Ø

Foto: Niels Ahlmann Olesen og Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Ideen er ikke min, men forfatteren og debattøren Peter Olesens. At gøre Papirøen til Folkets Ø. Byens bedste grund. Midt i Københavns Havn lige overfor Skuespilhuset.

Siden øen for to år siden blev åbnet for alle, har den været en kæmpe, folkelig succes med streetfood i hallerne og tusindvis af mennesker på en god sommerdag. Med kreative erhverv som et livgivende element med bl.a. modedesigneren Henrik Vibskov som en del af dette. Men til december bliver der lukket og slukket. By & Havn, der har til opgave at udvikle store og centrale byområder i København, river hallerne ned og erstatter dem med en blanding af boliger, erhverv og public-service-institutioner. På øens nordvestlige hjørne etablerer Københavns Kommune et svømmeanlæg.

Det sidste er godt. Et svømme- og badeanlæg ud mod havnen kan blive en kæmpegevinst for byen. Men et stort nej tak til boliger. Byens sidste og bedste sted langs vandet skal ikke være for de få, der har råd, men et sted som vi alle skal have lige adgang til, og som sender det signal.

Man kan roligt sige, at kapitalen indtil videre har fået det, som den ville, når det gælder de bedste grunde langs den centrale havnefront. Når det gælder Papirøen, kan man frygte, at kultur og kreativitet alene har været brugt som løftestang til at gøde og værdioptimere stedet. Nøjagtigt som det er sket på nabogrunden Krøyers Plads, der engang husede Luftkastellet, men nu står med ejerboliger og adgang forbudt skilte og badeforbud som resultatet af den forandring.

Vi har set, hvad der sker, når bygherrer lokker, og arkitekter tegner deres usande visioner af glade folk i sol og børn med balloner ved vandet, mens virkeligheden er et liv i skyggen og en bliv væk-attitude, så alt hurtigt er lige så menneskeforladt som en gade i provinsen ved nattetid. Boliger på Papirøen er lig med en tys-tys zone med klar markering af privat ejendomsret.

Papirøen bør tilhøre os alle. Papirøen er blevet og skal fortsat være Folkets Ø. Jeg er sikker på, at jeg taler på flertallets vegne, når vi siger nej til boliger her. Det er der i forvejen nok af på Holmen, i Ørestad, Islands Brygge, i Nordhavn, på Carlsberg og ude i fremtiden på Refshaleøen.

Omskab Papirøen til en kreativ legeplads, med streetfood og det ultimative badeanlæg. Ikke bare en svømmehal, men et sted, der på alle årstider og alle tider af døgnet skaber liv og forstærker byens tilhørsforhold til og glæde ved vandet. Havvand og ferskvand for alle. Energi- og CO2-neutralt. Inspiration kan hentes i mesterlige badeanlæg i Schweiz, Den blå Lagune på Island og strandbarer og badesteder i Berlin. Sikken værditilvækst til byen og til Danmark.

Københavns Kommune ønsker at fordoble den tilladte bygningshøjde fra 20 til 41 meter og lade Papirøen vokse til 17 meter ud i havnebassinet. Bebyggelsesprocenten ønskes forhøjet fra 110 til 150. Jeg siger: Lad konkurrencen gå om. Overhold de lokalplaner, der var for området. Drop boliger og lad ikke byens fysiske rammer, på den sidste grund i havnen, styre af ussel mammon.