Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dronningens ubesmittede stemme

Byline Sørine Gotfredsen
Læs mere
Fold sammen

I anledning af dronning Margrethes 75-års fødselsdag er det igen blevet diskuteret, om monarkiet mon vil bestå. Dronningen er med rette blevet rost for sin begavede varetagelse af embedet, og enhver kan se, at hendes person kraftigt bidrager til, at Kongehuset fortsat er højt elsket.

Senest har hun med sine udtalelser om integration udmærket sig ved at understrege, at folk, der kommer hertil, må lære at tilpasse sig og ikke blot videreføre en levevis, der strider mod dansk sædvane. Dette lyder som almindelig sund fornuft og udgør et slags koncentrat af den foreløbige indsigt efter årtiers indvandrerdebat.

Dronningens advarsel mod en fortsat udvikling af parallelsamfund er således ikke i sig selv opsigtsvækkende, og når ordene har vakt røre, skyldes det naturligvis, at de stammer fra regenten. Budskabet udspringer fra et ophøjet embede, og man behøver blot i denne tid at kaste et enkelt blik på gader og stræder for at forstå, hvorfor dette kongelige embede er så værdifuldt.

Nationen er nemlig for tiden plastret til med politiske plakater, der fokuserer på netop indvandring. Først så vi Helle Thorning-Schmidts bratte konvertering til indvandrerkritisk landsmoder, der vil bevare den gamle nation. Og nu møder vi de Konservatives nye udspil, der selv for en stærkt islamkritisk sjæl som jeg fremstår for demagogisk. Ikke fordi partiet sammenligner nazisme og islamisme som to totalitære idelogier og hævder, at islam rummer kimen til undertrykkelse. For den sandhed skal siges. Men fordi plakaten grafisk udtrykker, at islam som helhed skal udryddes ligesom nazisme, hvilket ligner en decideret aggressiv krigserklæring.

Disse voldsomt propagandistiske opråb viser, hvor skamløst indvandrerproblematikken vil blive udnyttet i valgkampen. Det er forudsigeligt, ja, for når folket længe har reageret på en skandaløs indvandrersituation, følger politikerne før eller siden forfjamskede efter. Men det er også ynkeligt på denne primitive måde at melde sig ind i den værdikamp, man på det skammeligste hidtil har svigtet. Åbenbart skal det forsømte nu indhentes, og det i en form så manipulerende, at det fylder én med dyb afsmag for det politiske hykleri.

Så når republikanske røster udtaler, at monarkiet bør afskaffes, fordi det er udemokratisk, kan man med stor mening hævde det stik modsatte. Monarkiet bør bevares, netop fordi det er udemokratisk og hævet over den politiske tarvelighed. Man kan diskutere, om danskerne i længden kan bevare ærefrygten over for en sådan given myndighed, og tvivlen meldte sig for eksempel ved fødselsdagsforestillingen forleden i Aarhus Musikhus. Den platte og selviscenesættende tone hos især aftenens vært, skuespiller Nikolaj Lie Kaas, og komiker Jonatan Spang afslører, hvordan mange i en normløs tid gennem jovialitet kommer til at udvise respektløshed og her ufrivilligt næsten latterliggøre monarkiet.

Men midt i denne dannelsesmæssige forvirring og midt i et politisk system dybt præget af kynisk beregning forsyner Dronningen vores vaklende samtale med ro og fornuft. Det skyldes ikke kun, at hun er en klog kvinde. Det skyldes også, at hendes stemme som den eneste i dag er ubesmittet af tidens plathed og politiske kynisme. Den hviler til fulde i historien og kan tale til os derfra.