Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Drenge skal helskindet gennem barndommen

Forræder, æreløs, anti-islamisk, idiot, han er ikke normal, house bitch, hjernevasket, horeunge, vantro er bare nogle af de mildere skældsord, jeg fik med på vejen, fordi stille og roligt har argumenteret for en minimumsaldersgrænse på 18 år for rituel omskæring af drenge. Vi har brug for dialog.

Ercan Alici. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du og jeg har en bedre idé, så lad os italesætte dette. Lad os gå ad dialogens vej.

Nogenlunde sådan skriver Kazim Kilic på tyrkisk i et af ganske få lyspunkter blandt utallige nedladende, hånende og latterliggørende kommentarer blandt formodede omskæringstilhængere. Mange mennesker med formodet baggrund i en omskæringskultur har udtrykt brutalitet og ringeagt i kølvandet på, at jeg efter egen mening stille og roligt har argumenteret for en minimumsaldersgrænse på 18 år for rituel omskæring i et kort videoklip, der i skrivende stund har over 160.000 visninger på DR Nyheder og DR Kirke med tilhørende artikel.

Min personlige historie med omskæring er, som mange efterhånden nok ved, to rituelle omskæringer. Første gang som ni-årig i Danmark og anden gang året efter i Tyrkiet på grund af tvivl om, hvorvidt det var foretaget ordentligt første gang. Begge oplevelser ville jeg gerne have været foruden, hvis jeg kunne.

Nogle har oplevet det synspunkt, jeg repræsenterer, som et angreb mod islam sponsoreret af DR, nogle har udtrykt bekymring over at »vi« er ved at blive for kætterske, nogle har sågar advaret mig mod en dødsdom. Nogle har bedt mig blande mig uden om deres børn, nogle har peget på andre problemstillinger, der skulle få omskæringsdebatten til at virke overflødig, mens andre har gjort sig bemærket ved deres tavse fravær.

Forræder, æreløs, anti-islamisk, idiot, han er ikke normal, house bitch, hjernevasket, horeunge, vantro er bare nogle af de ikke-fjernede mildere skældsord, jeg fik med på vejen på DRs to links til videoen/artiklen. Ude på delingerne er tonen endda meget værre og direkte destruktivt hånende. Nogle gange kommer jeg til at tænke på, om vi med musl…. nej, hvad skal man kalde os i korrekthedens navn? Det er altså ikke mænd i hættetrøjer og med tatoveringer, jeg taler om. Jeg taler vitterligt om indvandrere og efterkommere primært fra lande med en muslimsk kultur. Nogle gange kommer jeg til at tænke på, om vi bare generelt mangler dannelse og ikke forstår os på at udvise en smule empati for anderledes tænkende.

Jeg er bestemt ikke den første til at opleve en personlig shitstorm for at have en afvigende holdning blandt førnævnte gruppe. Halime Oguz, politiker og folketingskandidat for SF med kurdisk baggrund, cand.mag. og blogger på Berlingske skrev i april 2016 sit syn på omskæring af drengebørn og argumenterede sagligt for en minimumsalder på 18 år for rituel omskæring. I kølvandet på dette åbenbarede der sig en kloak af stærkt perfide, sexistiske og racistiske kommentarer rettet direkte mod Halime Oguz fra profiler med mellemøstlige, muslimsk klingende navne.

Det er som taget ud af mine gamle lærebøger (frit efter hukommelsen): I kollektivistiske systemer er der ikke plads til individualitet. Det opfattes som afvigende, uønsket og potentielt truende for kollektivets beståen og sanktioneres med kollektiv udskamning, irettesættelse og udelukkelse.

Hvorfor får jeg, Halime Oguz og andre, der ytrer sig i det offentlige, så mange grimme kommentarer, en regulær shitstorm at forholde sig til, når vi i en sober tone forsøger at skabe opmærksomhed omkring noget, som optager os? Hvorfor havner vi så ikke bare i en shitstorm blandt formodet rabiate muslimer, men også blandt visse formodet moderate muslimer? Hvorfor blive så irrationel omkring sin religion?

Jeg vil understrege, at langt de fleste kommentarer på de fleste delinger og tråde er enig med mig i at børn selvfølgelig bør beskyttes mod rituel omskæring ved at fastsætte en minimumsalder på 18 år. Hovedparten af disse budskaber kommer fra profiler med danske navne. Jeg kalder på mere selvransagelse blandt jer, der skriver fra profiler med mellemøstlige navne. Hvis enhver afvigende holdning skal føre til religiøs paranoia, så kig da i det mindste i jeres hellige tekster, for det er muligt at finde forsonende og fredelige budskaber blandt de mange mindre forsonende og ikke-fredelige vers.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg før har tordnet mod nogle religioner, latterliggjort dem og moret mig over grov religionssatire. Specielt de religioner, der sender mig direkte i ilden og får rigtige mennesker (og ikke bare en tro) til at se ned på mig, fordi jeg ikke gør mig samme forestillinger. Men at sidde stille og roligt og tale for en minimumsalder for rituel omskæring er et ganske legitimt og fair forslag, fordi det er barnets krop, så valget må være dets eget, når det er i stand til at foretage et kompetent valg. Til alle jer derude, der føler sig ramt, vent lige et øjeblik, træk vejret og skriv så, hvis du har en bedre idé og sæt det i tale gennem dialog.

Jeg siger endnu engang, at vi her i Danmark som måske det første land i verden bør indføre en minimumsalder på 18 år for rituel omskæring for at give valget om omskæring til den myndige ejer af forhuden og ingen andre. Giv nu de drenge en chance for at komme helskindet gennem barndommen!

Stop så med at indtage offerrollen, stop med at se det som endnu et koordineret angreb, få dig noget dannelse og fat pennen hvis du har en bedre idé. Og skriv så!