Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DR tog parti

Katrine Winkel Holm: Jeg forstår godt, at talskvinden for kritiske muslimer, Sherin Khankan, finder grund til at takke ledende danske medier, først og fremmest DR, for lang tids »positiv« og »generøs« fokus på den islamiske højtid ramadanen.

Hun har også fuldstændig ret i, at DR med sin ramadan-promovering har taget »et afgørende skridt i en ny retning«, for det er noget helt nyt, at DR beslutter at give én minoritetsreligion blandt mange så markant særbehandling, som tilfældet var i år.

Det glæder selvfølgelig en talskvinde for en islamisk lobbyorganisation, men det glæder ikke mig som medlem af den bestyrelse, der skal holde øje med, at DR lever op til sine public service-forpligtelser.

Ifølge dem er DR forpligtet til at lægge særlig vægt på dansk kulturarv, hvortil hører kristendommen, som - hvad enten man kan lide det eller ej - er og har været landets flertalsreligion i tusind år. Men derudover er DR forpligtet til upartiskhed. Dvs. til solid oplysning om alle religioner fra buddhisme til islam.

Hvis DR vælger at definere festligholdelse af religiøse højtider som en del af public service, må man derfor forvente, at DR yder denne service til alle landets religioner. At koncerthuset f.eks. fejrer jødisk hanukkah på linje med en islamisk eid.

Det er ikke den vej, DR er gået. Tvært­imod har man direkte afvist en fremtidig officiel markering af den jødiske hanukkah-fest. Hermed knæsætter man en positiv særbehandling af islam.

Jeg ville ikke have sagt et muk, hvis DR havde valgt at dække en muslimsk fejring af eid-festen. Men anderledes stiller det sig, når DR under overskriften »Let’s Eid« pludselig begynder at fejre eid-fest med det erklærede mål at »gøre eid til en festdag for os alle sammen«. Som om det er en public service-opgave at udbrede islams højtider til alle danskere.

Og helt galt går det, når DR tager parti i den verserende debat om indførelse af muslimske lukkedage i folkeskolen ved at opfordre skoleklasser »til at forlade stuer og klasselokaler« for at fejre eid i koncerthuset. Børn fra den københavnske folkeskole Blågård Skole, der med rette er blevet kritiseret for at holde lukket pga. ramadanen, var da også på plads i koncerthuset mandag formiddag. Hermed ydede DR de facto støtte til de kræfter, der ønsker Danmark delt op i parallelsamfund med hver vores kultur og hver vores skolekalender.

I klar modstrid med kravet om upartiskhed tog DR altså parti i en varm politisk sag i stedet for blot at oplyse. Og markerede samtidig, at man er mere ivrig efter at gøre ramadanen til en dansk folkefest end at gøre indvandrerbørn fortrolige med dansk tradition og kultur.

Nu er spørgsmålet, om DRs licensfinansierede ramadan-promovering er en enlig svale eller en fast tilbagevendende tradition. Sherin Khankan og steningsimam Abdul Wahid Pedersen, der i mandags sad i DR-boderne foran koncerthuset og underholdt børn om islams herligheder, vil selvfølgelig kæmpe for det sidste.

Jeg vil derimod opfordre DRs direktion til at tage public service-kravene alvorligt og genindføre upartiskhed i dækningen af mindretalsreligionernes højtider.