Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DR på tværs

»Frem for alt kunne Tine Bryld sætte sig ind i de unges situation og havde tid til at lytte til dem.«

Henrik Day Poulsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da jeg var ung i 1970erne og 1980erne, var der et radioprogram, som i særlig grad fik min opmærksomhed.

Det var »Tværs« med den legendariske socialrådgiver Tine Bryld, som åbent og uden fordomme lyttede til unges problemer og forsøgte at hjælpe dem.

Måske var det blandt andet det program, som fik mig til at interessere mig for at lytte til andre mennesker, deres problemer og udfordringer. Det er jo det, en psykiater lever af.

Nu leder DR efter personer, der er blevet hjulpet af Tine Bryld og programmet »Tværs«. De kan kontakte DR og fortælle, hvordan »Tværs« hjalp dem til at komme videre.

Tine Bryld døde desværre alt for tidligt for nogle år siden, men hendes ånd har ingen kunnet efterligne.

Meget har ændret sig siden de lilla bleers og fodformede skos dage i DR, men unge har fortsat problemer, som de har behov for, at andre mennesker lytter til. Og det at fortælle om sit problem til en helt fremmed og objektiv person er noget andet end at tale med sin skolelærer, bedste ven eller forældrene.

Unge har stadig selvmordstanker, kæresteproblemer, problemer med forældre, der drikker, problemer med nøgenhed, spørgsmål om første samleje, problemer med at springe ud som homoseksuel, ja listen er uendelig.

Der er også kommet nye »kunder i butikken«. Hele gruppen af unge med anden etnisk herkomst kan have spørgsmål vedrørende sammenstødet med forældrenes gammeldags kulturmønster og dårlige integrationsstatus, tvangsægteskaber, kvindeundertrykkelse, herunder krav om at gå med tørklæde, og tabu omkring homoseksualitet og kæresteforhold til ikke-muslimer.

Den nye teknologi betyder også nye problemer med mobning på nettet og nøgenbilleder, der falder i de forkerte hænder.

Disse problemstillinger skal for manges vedkommendes ikke sygeliggøres og henvises til psykolog eller psykiater. Men unge har stadig behov for, at nogen lytter og rådgiver dem.

Og her var programmet »Tværs« netop genialt og udfyldte et tomrum i mediebilledet. Tine Bryld var jo hverken psykolog eller psykiater. Hun var socialrådgiver, men frem for alt kunne hun sætte sig ind i de unges situation og havde tid til at lytte til dem.

DR har en særlig rolle, idet DR er licensbetalt. Det er fint, at DR sender X Factor og lignende underholdende programmer, men der mangler efter min mening en moderne afløser for »Tværs«.

Formatet skal nok ikke være et radioprogram, hvor folk ringer ind. Man skal i stedet interessere sig for at anvende den nye teknologis muligheder, idet unge i dag bruger sociale medier, Skype og andre teknologiske hjælpemidler i langt højere grad end tidligere.

Men deres behov for hjælp og vejledning er uafhængig af forekomsten af Facebook og Twitter.

Derfor håber jeg, at de mennesker, som forhåbentlig fortæller til DR, hvordan de blev hjulpet af »Tværs«, kan være med til at genskabe et forum, hvor unge mennesker kan blive mødt uden fordomme og uden sygeliggørelse.

Faren ved, at alle problemer skal henvises til en psykolog, er jo, at unge risikerer at blive uselvstændige. Et godt råd over telefonen er uforpligtende, nemt og ofte lige så effektivt som timelange samtaler hos psykologer.

Så mere »Tværs« og mindre X Factor! På forhånd tak til DR.