Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DR og Cavlings skattely – er I der?

»Der var med andre ord ingen dokumentation for hverken lovbrud, grådighed eller dårlig moral.«

10DEBOpi_jean_jorgensen.jpg
Jean Jørgensen, cand.polit. Fold sammen
Læs mere

Den 1. juli gav Pressenævnet Danmarks Radio en sønderlemmende kritik i to sager om »Skattely«. DRs Skattely fik i 2013 Dansk Journalistforbunds Cavlingpris, og juryens formand, Kirsten Pilgård, roste de »modige og grundige journalistiske metoder«. De afslørede »grådighed og dårlig moral«. Om de modige metoder siger Pressenævnet i den ene sag: »DR får kritik for at offentliggøre klip fra de skjulte optagelser… (der) ikke dokumenterer, at den rådgivende advokat opfordrede DRs undercoverjournalist til at omgå reglerne om skat i Danmark. Det er derfor i strid med god presseskik.« De »modige« metoder er altså i strid med god skik. Og den gode moral, tilføjer jeg.

Læs også: Mangel på samfundsmæssig relevans i DR

Den anden sag var anlagt af et revisionsfirma, der også blev udstillet som grådigt og med dårlig moral. Her er der ikke kritik af det skjulte kamera. Men der er kritik af et mindst lige så alvorligt forhold. Nemlig at (D)DR bevidst tilbageholdt information, der kunne have nuanceret billedet i en sådan grad, at påstanden om grådighed og dårlig moral ville falde til jorden. Men (D)DR holdt det hemmeligt. Og bagefter nægtede de at udlevere råbåndene. Ikke kun til offentligheden, men også til »domstolen«, Pressenævnet. Min fornemmelse er, at revisionsfirmaet også i det skjulte interview forklarede sig til frifindelse. Men det skar (D)DR væk. Ligesom de gjorde med den mail, Pressenævnet kritiserer (D)DR for ikke at have bragt. Der var med andre ord ingen dokumentation for hverken lovbrud, grådighed eller dårlig moral. Det minder om metoderne i filmen »Das Leben der Anderen« (De andres liv) om livet i DDR (den østtyske, kommunistiske stat før 1989, red.) Eller det berømte foto i min historiebog fra Stalins tid, hvor Trotsky pludselig var væk.

Målet var at skabe debat, siger de fire statsansatte prisvindere fra DR. Nu er der gået en uge siden dommen, og der er rungende tavshed. Hvor er DRs debat henne om metoderne og de hemmelige råbånd? Hvor er den uendelige serie af trailerne til Pressenævnets kendelse tilført (D)DRs underlægningsmuzak fra »Licens er noget vi gi’r hinanden«? Hvor er genudsendelserne à la Barneby? Hvor er debatten, DR?

Læs også: Kommentar: Derfor udleverer DR ikke råbånd

Og til journalistforbundet: Hvor er jeres debat? Er Cavling-juryen stolte over valget? En udsendelse, der ikke har flyttet ét komma i det gigantiske danske skattesystem, men bare flyttet fokus væk fra systemet til en »Candid camera« om moral. Er det rimeligt, at den »modige« – men ifølge Pressenævnet uskikkelige – journalistik fik afskediget enkeltindivider, som ikke gjorde noget ulovligt? Og som åbenbart ikke engang kunne påduttes dårlig moral, selv med »modige« metoder. Tager I debatten? Er I flove , eller er I stolte?