Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DR klatter licensen væk til høj løn og rejser

Det kan bare ikke gå for hurtigt for de ansvarlige politikere med at få skåret DR ned til en normal fungerende størrelse. Mindreforbruget kan så rimeligt overføres til politi og forsvar.

Finn Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange gange har man ikke set TV Avisen og undret sig over DRs såkaldte nyhedsformidling.

»De nyheder har jeg jo betalt for én gang qua mit abonnement på Berlingeren, de er jo direkte planket fra dagens avis!«

Ideen var vel, at vi betaler licens for at beskæftige et trecifret antal journalister, nyheds- og mediefolk, analytikere m.m., ansat i DR, der selv burde grave relevante nyheder og aktuelle problemstillinger frem.

Men meget sjældent stiller DRs nyhedsafdeling med en solo-nyhed, de selv har researchet.

Sloganet »Licens er noget vi giver til hinanden« visualiseret i en endeløs række af ubehagelige »reklame spots« er et skamløst udsagn.

Nej, licens er noget DR i vidt omfang bare klatter væk! Længere er den såmænd ikke.

Se bare hvad den danske station, TV4, kan frembringe af interessante udsendelser og reportager produceret for ganske små midler.

DRs store rejseaktivitet

Men det dur ikke her. Udover tårnhøje lønninger til DRs tykke ledelseslag har man åbenbart som en vigtig del af public service til opgave at sørge for udkommet til fænomenet »Gode venner af DR«, som man som seer præsenteres for igen og igen indtil det næsten ubærlige.

En anden vigtig public service-opgave er åbenbart at arrangere udlandsrejser til producere, instruktører, regissører, lydfolk, lysfolk, kamerafolk, TV-værter og kendisser, og alt skal naturligvis helst foregå på den anden side af jordkloden!

Dog skal det siges, at i sommerferie-perioderne er der hektisk rejseaktivitet overalt i det danske sommerland!

Blot for at nævne et fåtal, listen er nok slet ikke komplet, af meningsløse og unødvendige rejseprogrammer:

Hermanns Verdenskøkken, alt imens lokalbefolkningen ser undrende til!

Tobias som konditor rundt i alle verdenshjørner (Hvorfor i alverden dog?)

Brd. Price rundt i Europa, som om de ikke var eksponeret nok i Danmark.

Anne & Anders worldwide. Jamen, hvorfor? De er jo vidunderlige i Danmark.

Og Søren Ryge skulle da lige til Færøerne.

Brødrene Madsen, der ellers ikke har behov for en udlandskulisse for at lave godt fjernsyn.

Sporløs om personer, der eftersøger deres pårørende, mestendels altid meget fjernt fra Danmark! (Kolde sjæle kalder det følelsesporno!)

OL i Rio: Kim Bildsøe tre uger i Brasilien op til OL! Og herefter blev alt, hvad der kunne krybe og gå, sendt derover, selv Monopolet-Mads og venner, der absolut intet som helst fornuftigt havde at bidrage med.

Præsidentvalget i USA: Tredive personer udsendt til at dække det amerikanske valg – man kunne konstatere, at den største del af sendefladen blev fyldt fra hjemmestudierne i Danmark!

Som et sørgeligt eksempel på, hvordan DR klatter vores fælles licensmidler væk, bør fremhæves bundskraberen under de førnævnte helt unødvendige rejseprogrammer:

Riise & Mor. DR giver sig ud for at være en seriøs TV-station, men vover at producere noget så ringe, talentløst og intetsigende, der må have kostet formuer med hele det ovennævnte tekniske crew på udlandsrejse verden rundt i månedsvis for at producere makværket.

Jacob Riise er en suveræn TV-vært i quiz-programmer m.m, og mor er sikkert god ved dyr og laver lækre frikadeller, men som rejseværter er de absolut totalt intetsigende og uinteressante. For en brøkdel af, hvad DR har klattet ud på disse tåbelige programmer, kunne man have købt indsigtsfulde og vidende rejseprogrammer fra f.eks. BBC.

Men måske er bunden slet ikke nået endnu: Nak og Æd i Australien. Programmet bliver ikke mindre tåbeligt af at foregå der.

Man må da blot håbe, at de utallige udsendte har haft gode oplevelser på licensbetalernes regning.

Spaltepladsen levner desværre ikke mulighed for omtale af den respektløse måde, DR forvalter genudsendelse af udenlandske serier på. Også her må man som licensbetaler se undrende til!

DR skal skæres ned

Det kan bare ikke gå for hurtigt for de ansvarlige politikere med at få skåret DR ned til en normal fungerende størrelse. Halvdelen af det nuværende budget er alt rigeligt. Mindreforbruget kan så rimeligt overføres til politi og forsvar.

Ret skal være ret: Alle de gode og fantastiske programmer, som DR OGSÅ producerer og sender, vil der stadig være rigelige midler til, også i en slanket og effektiv organisation.