Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Død over det falske »vi«!

»Problemet er, at man med brugen af det falske »vi« forsøger at udstille sig som den omsorgsfuldt inkluderende, der også ser indad, mens man i virkeligheden blot beskylder andre for horrible ting og implicit erklærer sig for bedre end de.«

Mikkel Andersson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en årrække i den offentlige debat, er der særlig et stilistisk og retorisk træk, som jeg i udpræget grad har set mig sur på. Her taler jeg om tendensen til at sige »vi«, når skribenter netop ikke mener »vi«, men derimod »I« eller »jer andre«.

Misforstå mig ikke. Det er ikke brede generaliseringer som sådan, jeg er ude efter. På trods af hvad mange mener, så er de en nødvendig og legitim del af enhver offentlig debat. Nej, min anke går udelukkende på den type »vi«, hvori man kun på skrømt inkluderer sig selv, men i virkeligheden adresserer alle dem, man er blodigt uenig med.

Lad mig eksemplificere. I Politiken kunne man for nylig læse et indlæg, hvor en terapeut erklærede, at »Vi danskere tror, at vores børn er mere værd end andres«, og at »vi« mener, at flygtninge er »under-mennesker, børnene er under-børn«.

Hvis skribenten virkelig mener, at flygtningebørn er en form for undermennesker, har jeg ondt af ham. Heldigvis synes han ikke selv at mene noget så horribelt – blot at alle hans medborgere gør.

I Information har figureret selvforklarende overskrifter som »Hvorfor er vi så xenofobiske?« samt en anden variant af samme, »Vi er alle racister«.

Også her kan jeg, uden i øvrigt at afsløre for meget af de respektive artiklers pointer, afsløre, at skribenterne selv ikke synes at mene, at de er hverken xenofobiske eller racister, tværtimod faktisk.

I Politiken har man også kunnet læse kronikken »Vi er ligeglade med verdens største problemer«, hvilket det ved gennemlæsning viser sig, at skribenten slet ikke er.

Indeværende avis skal naturligvis ikke gå ram forbi. Her kunne man læse debattør og teaterdirektør Jon Stephensen i et af sine vanligt hændervridende indlæg om højrefløjens tonemæssige ondskab erklære: »Gennem ti år har vi medvirket til at grave grøfter, skabe splittelse og utryghed, frem for at opnå en større tillid og fællesskab« og erklære »Hvor er vi blevet narret og ført ind i en blindgyde«.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvilke konsekvenser det måtte have for teaterdirektørens samvittighed, hvis han virkelig mener at have været en bedraget tillidsundergravende grøftegraver. Men det gør han selvfølgelig ikke.

Ovenstående er blot et lille udpluk af en alt for bred tendens. Problemet er ikke indholdet af de synspunkter, jeg fremhæver her, selvom enkelte nok vil kunne gætte, at jeg ikke er helt enig med de respektive pointer. Nej, problemet er, at man med brugen af det falske »vi« forsøger at udstille sig som den omsorgsfuldt inkluderende, der også ser indad, mens man i virkeligheden blot beskylder andre for horrible ting og implicit erklærer sig for bedre end de. Man må gerne beskylde andre for alt muligt, men så bør man have ærligheden til at bruge ordene »I« eller »jer« i stedet for det forløjede »vi«.

Er der så ikke nogen overhovedet, der må bruge det kollektive »vi«, når de i virkeligheden mener »alle jer andre«? Jo, Henrik Nordbrandt må. Han har udgivet en digtsamling med titlen »Vi danskere«, der er blændende sjov og ætsende sur. Men han er også Henrik Nordbrandt, og det er ingen andre. Derfor skal alle vi andre danskere holde op med at inkludere os selv, når vi beskylder hinanden for noget, vi ikke selv mener os medskyldige i.