Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Digital vold bekæmpes med digital dannelse

Mette Marie Yde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har på det seneste set flere bekymrende sager, hvor kvinder udsættes for digital vold på de sociale medier. Billeder og videoer af kvinder deles uden kvindernes samtykke. Det sker både som en privat hævnakt og trussel over for den enkelte kvinde, samt i internetfora, hvor deling af billeder sker under mere organiserede former. Kvindens privatliv krænkes, og det kan få store konsekvenser for hendes liv og psykiske velbefindende.

Hos Danner oplever vi desværre, at flere og flere kvinder, som henvender sig til os, også har været udsat for digital vold. Volden i nære relationer har indtaget den digitale arena og kan sidestilles med psykisk vold, da det er en metode til at kontrollere den enkelte kvinde og fastholde hende i volden. Vi ser at videoer af kvinder publiceres på Facebook eller sendes til hendes familie, børn eller netværk. Det er videoer, som ofte har et seksualiseret indhold, dels med kvindens accept i selve situationen, dels under tvungne omstændigheder. Ligeledes ser vi, at tidligere eller nuværende partnere opretter falske facebooksider eller blogs i kvindens navn for at kunne uploade film og billeder af kvinden i prækære situationer, ofte ledsaget af udsagn, der eksempelvis sår tvivl om kvindens forældreevne. Denne type digital vold bruges typisk som en trussel i forhold til samværsaftaler.

Vold og skam går hånd i hånd. Ofte bruger kvinderne kræfter på at skjule den fysiske vold over for omgivelserne. Det opleves fortsat som stærkt tabuiseret at være udsat for vold. Med truslen om digital vold har voldsudøveren endnu en arena til at fastholde kvinden i volden. Hun – og han – ved, at når først billederne ligger på nettet, er de vanskelige at fjerne igen, og konsekvenserne er uoverskuelige. Mens den fysiske vold ofte foregår indenfor hjemmets fire vægge, har den digitale vold et globalt publikum. Digital vold gør det sværere for kvinden at bryde ud af voldens skygge definitivt, idet hun ved, at hun kan blive konfronteret med indholdet nærmest for altid.

Når andre end den primære voldsudøver deler billederne på Facebook eller i internetfora, som efterspørger krænkende billeder af kvinder, så er det yderligere voldshandlinger mod kvinden. I sidste uge foreslog Socialdemokraterne, at deling af pornografiske billeder på nettet skal straffes langt hårdere end i dag.

Det er en god idé og er med til at understrege alvoren, men der skal mere til for at udrydde den digitale vold. Så længe vi har et samfund, hvor kvinder udstilles og udskammes samt kontrolleres via de sociale medier af tidligere og nuværende partnere, er der et behov for et opgør med en samfundskultur, der understøtter denne type grænseoverskridende adfærd.

Desværre er helt unge en del af denne kultur – uden at de nødvendigvis forstår konsekvenserne og de skadelige virkninger af deres handlinger. Børn og unge skal derfor lære digital dannelse allerede, når de træder deres første spæde skridt på de digitale medier. Det handler om at fastholde en respektfuld omgang med hinanden. Drenge og piger, mænd og kvinder skal respektere hinandens ligeværd – både i virkeligheden og på de sociale medier.