Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DF til kamp for rigmandsghettoer

»Jeg ønsker ikke en by for eliten, hvor bykernen kun bebos af rige mennesker.«

Frank Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har en politisk ambition om, at København skal være en by, hvor almindelige lønmodtagere som sygeplejersker og folkeskolelærere har råd til at bo.

Under den forrige regering fik vi det redskab, vi skulle bruge: En lov, som tillader kommunerne at bestemme, at der bliver bygget op til 25 procent almene boliger, når der skal bygges boliger i et nyt område.

Den lov vil Dansk Folkeparti rulle tilbage. Partiet taler om ekspropriation og tvangssalg. Forleden stillede Dansk Ejendomsforening sig på Dansk Folkepartis side. Foreningen repræsenterer private boligudlejere, der lever af at administrere ejendomme og opkræve husleje. Sært nok synes den forening ikke, det er en god idé, at der opføres boliger med husleje, som er til at komme i nærheden af for almindelige mennesker.

Tvangssalg krænker privat ejendomsret

Lad os lige få på det rene, hvad denne lov kan og ikke kan. Hvis man ejer en grund og allerede har ret til at bygge boliger på den, kan kommunen ikke forlange, at man skal sælge dele af den til almene boliger. Derfor fjerner denne lov ikke nogen ret fra grundejere. Det er noget vrøvl at påstå, at det er ekspropriation.

Til gengæld kan vi bruge loven, når et tidligere industriområde skal omdannes til boliger. I Nordhavn f.eks. bliver havnearealer omdannet til en ny bydel med bolig og erhverv. Erhvervsgrunde bliver pludselig meget mere værd, når vi fra kommunens side giver lov til, at der kan bygges boliger. Giver vi bare lov til at bygge løs, bliver grundene så dyre, at almene boligforeninger ikke har råd til at købe grundene. Her kan vi bruge den nye lov – til at bestemme, at dele af området skal være almene boliger.

Det er muligt, at nogle grundejere har drømt om at bygge dyre private lejeboliger på hele deres industrigrund og dermed indkassere en stor gevinst. De må nu indstille sig på, at grundens værdi stiger lidt mindre, end de havde håbet. Men det har intet med ekspropriation at gøre. Ingen kan tvinge en privat grundejer til at sælge sin grund, han kan altid vælge at beholde den og fortsætte med at bruge den til det, den hidtil har været brugt til.

I København vil vi de næste år bruge loven til at skaffe 3.600 boliger til unge og familier, bl.a. i Carlsberg Byen og Nordhavn. Uden denne lov ville de områder være helt uden for rækkevidde for mennesker med almindelige lønninger. Områderne vil blive rigmandsghettoer.

Vi har altså her en lov, der kan sikre, at København og landets andre store byer bliver ved med at være blandede byer. Som socialdemokrat mener jeg, det er en af de vigtigste forudsætninger for sammenhængskraft og fællesskab. Jeg ønsker ikke en by for eliten, hvor bykernen kun bebos af rige mennesker.

Det undrer mig ikke, at Dansk Ejendomsforening er imod loven. Men det er mig helt ubegribeligt, at Dansk Folkeparti i den grad svigter sine vælgere og hjælper de borgerlige med at skabe byer, der er lukket land for almindelige lønmodtagere, studerende og folkepensionister.