Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DF svækker dansk kulturarv

»Sandheden er jo, at mens Venstre, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti omfordeler midler i betænkelig strid med normale armslængde-principper, kommer de store kulturarvs-institutioner til at skære voldsomt ned de kommende år.«

Mogens Jensen (S) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dansk kulturarv skal styrkes for sammenlagt 36 mio. kr. de næste fire år«, kunne man læse over en hel side i Berlingske forleden med en nøje gennemgang af Dansk Folkepartis gennemførte forslag på finansloven, der tager 36 mio. fra skaberne af fremtidens kulturarv i Statens Kunstfond og giver dem til Dansk Folkepartis særlige partiudvalgte kulturprojekter.

Ét er, at man på ingen måde kan kalde det en styrkelse af dansk kulturarv at skære 36 mio. kr. på skabelse af kunst- og kulturarv i Statens Kunstfond, men noget helt andet og meget mere alvorligt er, at Dansk Folkeparti sammen med Venstre og øvrige partier i blå blok med finansloven generelt skærer 600 mio. kr. på kunst- og kulturarv over de næste fire år. Heraf mere end 240 mio. kr. uden for hovedstadsområdet, selv om kulturministeren og DF ellers har proklameret, at de vil styrke kulturen i provinsen.

Det er den største nedskæring på kunsten, kulturen og kulturarven i Danmark siden Anders Fogh Rasmussen-regeringen.

Kunne denne meget væsentlige oplysning ikke have fortjent at være en del af Berlingskes fortælling om kulturens nedskæringsfinanslov, og kunne det ikke være berettiget at stille bare et enkelt spørgsmål til DFs kulturordfører om, hvordan DF kan forsvare at bidrage til, at der skæres så hårdt og nådesløst på kulturarven?

Sandheden er jo, at mens Venstre, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti omfordeler midler i betænkelig strid med normale armslængde-principper, kommer de store kulturarvs-institutioner til at skære voldsomt ned de kommende år.

Det er jo grotesk, at man kan fremstille det, som om man styrker formidlingen af Danmarks historie med en bevilling på tre mio. kr., når Nationalmuseet samtidig skal spare op mod 30 mio. kr., Det Kongelige Bibliotek over 40 mio. kr. og når Rigsarkivet bliver beskåret med omkring 20 mio. kr. Det ser meget fint ud på papiret, at man over fire år giver 17 mio. kr. til digitalisering af dansk film, men realiteten er at Det Danske Filminstitut i samme periode skal spare et tilsvarende beløb. Og igen ser det fint ud med en bevilling til ordnet.dk, men samtidig skal Dansk Sprognævn skæres med omkring 1,6 mio. kr.

Herudover rammer regeringens og DFs nedskæringer folkehøjskolerne med 45 mio. kr. og landets musikskoler med over ti mio. kr., som kun er den del af de nedskæringer på 243 mio. kr., der rammer landsdelsorkestre, landsdelsteatre og musikkonservatorier uden for hovedstadsområdet.

Alt dette hørte vi aldeles intet om i mediernes præsentation af finanslovsresultatet.

Det har været ømt at følge Dansk Folkepartis forsøg på fremstå som kulturens forsvarer, men kendsgerningen er, som på mange andre områder, hvor DF har lovet guld og grønne skove, at med stemmer til regeringens finanslov bidrager Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti til en alvorlig svækkelse af dansk kunst og kulturarv.