Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det umenneskelige spørgsmål

Birthe Rønn Hornbech: Så faldt det syvende slør da omsider. Endelig kunne danske seere onsdag følge en familie, der blev tvunget til at tage stilling til et spørgsmål, de slet ikke har ønsket at tage stilling til: Om deres datters organer måtte bruges til organdonation.

Birthe Rønn Hornbech, MF (V) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede når spørgsmålet er stillet, har sygehusvæsnet suspenderet det frie valg. Allerede ved spørgsmålet udsættes de pårørende for et urimeligt pres.

Hvis ikke der ligger en testamentarisk bestemmelse fra den afdøde, som de pårørende har accepteret og drøftet med testator, kan der aldrig blive tale om frihed.

I den uendelige jagt på det evige liv har politikere og sygehusvæsenet undertrykt den frie vilje. Der er mere prestige i en hjertetransplantation end i at holde liv i et trafikoffer. Det er sådan, de pårørende har opfattet det.

Jeg husker en pårørende, der fortalte, hvordan der blev herset med familien. Da familien endelig havde ladet sig overtale til at sige ja, var der ingen, der mere interesserede sig for dem, skrev den pågældende til mig. Talrige lignende historier har jeg fået mails om igennem årene, når jeg har talt og skrevet om emnet.

Ustandselig konfronteres vi med påstande om, at vi skal tage stilling. Vel skal vi ej, hvis vi ikke bryder os om det. Det må være en helt suveræn ret at dø den hjertedød, uden at ens pårørende skal udsættes for et urimeligt pres.

Det ene menneske har overhovedet ikke pligt til at være reservedelslager, hvis ikke den enkelte af egen drift skriftligt har tilkendegivet, at den pågældende er indforstået med at blive organdonor, og altså forlade denne verden, medens de pårørende endnu kan se liv i form af vejrtrækning, hjerteslag og varm hud. Men det glemmer man også ofte at fortælle både i det konkrete tilfælde og i de talrige kampagner, vi hele tiden udsættes for.