Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det ukendte slag om Tryg-milliarderne

»Der mangler folk, som har indsigt i vilkårene for almindelige lønmodtagere, i utrygheden blandt de mange uden for arbejdsmarkedet og i de udfordringer, unge møder i deres hverdag.«

Læs mere
Fold sammen

Frem til 3. februar starter et vigtigt – men desværre ukendt – valg. Det er valget til TryghedsGruppens repræsentantskab. Mange i hovedstadsområdet – alle de 370.000 forsikrede i Tryg og Nordea Liv & Pension – kan stemme. Valget er langtfra ligegyldigt, da TryghedsGruppen administrerer en formue på 37 mia. kr.

Heraf går 550 mio. kr. hvert år til at sikre TrygFondens mange forskellige sociale projekter. Bare tænk på hjertestartere, livreddere ved strandene og debatskabende målinger af danskernes faldende tryghed.

Læs også: Tryg vil give en milliard kroner til stenrig ejer

Desværre har mange af kandidaterne mindre øje for den store gavn, vi alle har af TrygFondens arbejde. Ja, der er sågar en række kandidater, som tidligere har arbejdet for at lukke TrygFonden og i dag arbejder målbevidst på at opsplitte selskabet.

Nogle argumenterer med, at »pengene tilhører forsikringstagerne«. Det er en sandhed med modifikationer. Mange af TrygFondens midler er opbygget gennem generationer, siden Tryg blev oprettet efter Københavns brand i 1728.

Det bliver med rette betegnet som »generationstyveri«, hvis disse midler blot skal deles ud blandt de nuværende forsikringstagere. For os er det afgørende, at der er et solidt fundament for TrygFonden.

TrygFondens repræsentantskab udgøres i dag af en gruppe mennesker, der har stor forstand på virksomhedsdrift, finansielle transaktioner og erhvervsjura.

Resultatet er, at der lige nu kun er én person under 40 år i Tryghedsgruppens 70 personer store repræsentantskab. I Københavnsområdet sidder der lige nu seks direktører, to medlemmer af Dansk Aktionærforening, et par politikere, en håndfuld kendisser og flere professionelle bestyrelsesmedlemmer.

Der mangler folk, som har indsigt i vilkårene for almindelige lønmodtagere, i utrygheden blandt de mange uden for arbejdsmarkedet og i de udfordringer, unge møder i deres hverdag. Derfor stiller vi op.

Læs også: TryghedsGruppen version 3.0

Vi vil styrke det sociale perspektiv i TrygFondens projekter. Allerede nu er TryghedsGruppen frontløber på etiske investeringer.

Man investerer ikke i våben og sundhedsskadelige produkter, og TrygFonden har oprettet Den Sociale Kapitalfond, som har været afgørende for at etablere socialøkonomiske virksomheder i Danmark.

TrygFondens investeringer har altså bidraget til, at for eksempel svagtsynede personer og personer med autisme har kunnet få en fod inden for på arbejdsmarkedet. Sådan skal det være. Det er penge skabt gennem generationer, og de skal gavne fællesskabet.