Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det må være dejligt at have sit på det tørre, Torben Steno

Foto: Jeppe Bøje Nielsen og Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under overskriften »Folkebiblioteket er dødsdømt« (Berlingske 8/2) beskriver Torben Steno biblioteket, som han husker det i 1970erne. Dannede mennesker samlet i rolige lokaler med næsen i hver sin avis. Dette billede gentager sig dagligt på en lang række danske folkebiblioteker den dag i dag. Det ville Torben Steno vide, hvis han ulejligede sig ned på et bibliotek.

Beskrivelsen af biblioteket i de gode gamle dannede dage, lægger vægten på adgangen til materialer. Det er der intet nyt i. Faktisk er det en fællesnævner for samtlige indlæg fra højrefløjen, at bibliotekets raison d’etre ses som adgang til materialer. Et syn på biblioteket som blot en beholder for fysiske materialer. Med denne forsimpling af biblioteksinstitutionens mission bliver den logiske konklusion, at et dalende udlån af fysiske materialer varsler bibliotekets død. Hvad skal vi dog med biblioteker, når vi har Mofibo, Google, avisabonnementer og Netflix?

Det er så dejligt nemt at sidde komfortabelt hjemme foran computeren og mestre diverse søgemaskiner og nyhedssites. Have helt styr på kanaler, medier og streamingtjenester. Altså for dem af os, der har råd til disse tjenester (og uddannelsesniveauet til at benytte dem). Resten må vist bare spise kage.

Stenos arrogance

Folkebiblioteker er et gode som sikrer, at alle i samfundet har lige adgang til viden og kultur. Men adgang alene, dvs. en materialesamling uden formidling, er kun et gode for de veluddannede og ressourcestærke. Dem, der allerede har knækket koden.

Torben Stenos arrogance når sit topmål, da han fortsætter med at harcelere over de utallige »infantile dagtilbud«, bibliotekerne tilbyder de »åbenbart meget ensomme skatteborgere«.

En kvart million danskere er ensomme ifølge Danmarks Statistik. Ensomhed er ikke noget, de døende folkebiblioteker har fundet på til lejligheden. Nej, der er mange ensomme, og mange af dem bruger bibliotekets forskellige tilbud til at bekæmpe den ensomhed, som koster samfundet både menneskeligt og økonomisk.

Det, der lyder infantilt og overflødigt i Torben Stenos ører, har stor betydning for den ensomme, fraskilte mand i 50erne eller den unge med massive sociale problemer.

Kortslutningen sker, fordi Torben Steno som så mange andre har glemt bibliotekernes mission. De er sat i verden for at sikre den famøse sammenhængskraft ved at tilbyde oplysning, uddannelse og kultur til alle uanset socialt ståsted. Det må vi som fagfolk blive bedre til at formidle. Og vi må stå fast, når den usolidariske hær af bedsteborgere forsøger med ureflekteret kritik at rokke ved vores eksistensberettigelse.

For, som folkebibliotekets fader H.O. Lange sagde i 1909: »Vi lever i et moderne demokratisk Samfund; den demokratiske Styreform bygger sin Berettigelse og sin Fremgang paa Borgernes Oplysning, Dømmekraft, Ansvarsfølelse og Moral.«