Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det Kgl. Bibliotek modarbejder demokrati

Underskriverne af dette brev er bedrøvede over at høre, at Danmarks Kongelige Bibliotek har givet den tyrkiske regering en mulighed for at arrangere en »alternativ udstilling« som reaktion på udstillingen om det armenske folkemord.

Den oprindelige udstilling, der har medført balladen er opstillet på Universitetsbibliotektet på KUA på Amager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Åbent brev fra en gruppe intellektuelle i Tyrkiet til direktør Erland Kolding Nielsen, Det Kongelige Bibliotek (Se underskriverne nederst):

Det er forkert at hævde, at to forskellige synspunkter om, hvad der skete i 1915, er mulige. Over én mio. osmanniske armenske indbyggere blev for at fremme en bevidst statspolitik drevet bort fra deres hjem og udslettet. I dag er det eneste, der er tilbage, den tyrkiske regerings grove fornægtelse af denne virkelighed.

Ærligt at kunne stå til regnskab for historien er en betingelse for et sandt demokrati, noget der ikke kan forhandles om. Den tyrkiske regering har i over 90 år undertrykt historiske sandheder og fulgt en benægtelsespolitik. Som svar på de mange intellektuelle i landet, som har opfordret regeringen til at konfrontere historien på ærlig vis, fortsætter denne systematiske undertrykkelse og skræmmepolitik, som i 2007 nåede sit højdepunkt med mordet på journalist Hrant Dink, uformindsket. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i flere sager afsagt kendelser om dette spørgsmål, der gik imod Tyrkiets stillingtagen og handlinger.

Ved at give den tyrkiske regering lejlighed til at præsentere en »alternativ udstilling« støtter man dens undertrykkelses- og skræmmepolitik. Den støtte, der ydes til et styre, som har gjort en modstand af en konfrontation med historien og en benægtelse af sandheden til et grundlæggende princip, svarer til at støtte et styre med apartheid. Vi ønsker at minde Dem om, at Deres støtte udgør en forhindring mod forsøg på at demokratisere Tyrkiet i dag.

Der findes også et regionalt aspekt i denne politik. Fred, demokrati og stabilitet i Mellemøsten kan kun skabes af regimer, som er villige til at konfrontere historien på ærlig vis. Ved at benægte historiske sandheder udgør Tyrkiet en hindring for udviklingen af fred, demokrati og stabilitet i Mellemøsten. Vi borgere, der kæmper for et demokratisk Tyrkiet, opfordrer Dem til at genoverveje beslutningen om at give den tyrkiske regering mulighed for at afholde en »alternativ udstilling« og straks trække tilbuddet tilbage, og vi inviterer Dem til at slutte Dem til og støtte de demokratiske borgerlige initiativer, som kræver, at Tyrkiet gør op med sin historie.

Fikret Adanır (professor i historie), Taner Akçam (professor i historie), Ayhan Aktar (professor i sociologi), Cengiz Aktar (professor i statskundskab), Cengiz Algan (The DurDe Civic Initiative), Ahmet Altan (chefredaktør, Taraf Newspaper), Maya Arakon (professor i statskundskab), Oya Baydar (skribent), Yavuz Baydar (klummeskriver, Todays Zaman), Osman Baydemir (borgmester, Diyarbakır), Murat Belge (professor i litteratur), Halil Berktay (professor i historie), İsmail Beşikçi (professor i sociologi), Hamit Bozaslan (professor i statskundskab), İpek Çalışlar (skribent), Oral Çalışlar (klummeskriver, Radikal), Aydın Engin (grundlægger, T24 webnews), Fatma Müge Göçek (professor i sociologi), Nilüfer Göle (professor of sociology), İştar Gözaydın (professor i jura og politik), Gençay Gürsoy (professor i medicin), Ayşe Hür (historiker, klummeskriver, Radikal), Ahmet İnsel (professor i økonomi), Ayşe Kadıoğlu (professor i statskundskab), Gülten Kaya (musikproducer), Ümit Kıvanç (skribent), Ömer Laçiner (udgiver, Birikim Review), Roni Margulies (digter), Baskın Oran (professor i statskundskab), Cem Özdemir (medformand, Die Grünen), Esra Mungan (professor i psykologi), Sırrı Sakık (parlamentsmedlem), Betül Tanbay (professor i matematik), Zeynep Tanbay (koreograf), Turgut Tarhanlı (professor i folkeret), Ufuk Uras (tidl. parlamentsmedlem), Şanar Yurdatapan (Initiative for Freedom of Expression)