Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det hele Danmark, tak!

Søren Hviid Pedersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste med politisk interesse har sandsynligvis fulgt Folketingets åbning med statsministertale og efterfølgende debat. Der bliver talt og debatteret rigtigt meget i Folketinget ved en sådan begivenhed. Men det slog undertegnede, at der manglede en dimension ved denne debat. Det, der manglede, var et fokus på det, nogle kalder udkantsdanmark, og vi andre kalder produktionsdanmark. Det slog mig, at det folketing, der i teorien skulle være repræsentativt for hele Danmark, havde så lidt at sige om det Danmark, der befinder sig uden for de store metropoler. Produktionsdanmark, der beskæftiger de fleste danskere og producerer de fleste af de fødevarer, vi i vores hverdag køber og spiser, syntes at være forsvundet fra den politiske radar. Og der er mildest talt behov for fokus på den del af Danmark. Den del af Danmark har gennem de sidste tyve år oplevet, at offentlige virksomheder og institutioner – kaserner, gymnasier, skoler og sygehuse – er blevet lukket og flyttet til de større byer. Efterfølgende har man oplevet en stigende fraflytning fra produktionsdanmark til de større byer. Denne udvikling er bekymrende, og den burde være ekstra bekymrende for borgerlige mennesker.

Det er bekymrende for borgerlige, fordi denne langsomme, men sikre afvikling af produktionsdanmark skævvrider Danmark så meget, at det påvirker sammenhængskraften. Når vi nu er så forhippede på at påpege immigration og indvandring, som faktorer der påvirker sammenhængskraften negativt, så burde vi i ligeså stor udstrækning også påvise, at de sidste mange års centralisering ligeledes påvirker sammenhængskraften negativt. Det er over halvdelen af Danmarks befolkning, der lever i produktionsdanmark, og de fortjener, som alle andre, at blive taget alvorligt og tilgodeset, når vi foretager politiske prioriteringer i Danmark.

Måske skulle vi indføre en klausul i al fremtidig lovgivning. En klausul, der skal sikre, at den pågældende nye lov ikke skævvrider eller centraliserer unødigt. Klausulen skal sikre, at lovgivere og embedsapparat tvinges til at inkludere disse overvejelser i deres politiske prioriteringer. Klausulen skal således sikre, at hvis en lovs konsekvens eller implementering betyder, at der sker en centralisering, således at der flyttes ressourcer eller arbejdspladser væk fra produktionsdanmark, så skal loven enten revideres, eller der skal falde nogle kompensationer af til produktionsdanmark. Det er kun på den måde, at vi kan sikre, at Danmark, som udgøres af et folk og en nation, kan vedblive at være et sammenhængende og organisk hele.

Politikernes opgave er at sikre, at hele nationen kan hænge sammen, at alle lokaliteter, grupper af mennesker og sociale klasser af mennesker føler, at de hører til og mærker, at de bliver respekteret og repræsenteret af det politiske system. De politiske beslutninger og prioriteringer skal tages under hensyntagen til, at der findes et Danmark uden for de store metropoler. Sker det ikke, vil Danmark falde fra hinanden.