Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Det handler ikke om de karakterer, man får, men om den karakter, man har!«

Årets studenter springer ud i disse dage, og foran dem ligger et langt liv fyldt med muligheder, men også med valg. Berlingske har bedt seks debattører om at give de mange nye studenter et godt råd med på vejen ud i resten af livet. Her Morten Hesseldahl, der er direktør på Det Kongelige Teater

Foto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Tillykke med jeres studentereksamen. Jeg ved, det ikke er én, I har fået, men én, I har kæmpet jer til. Nyd nu, at det er overstået, og nyd i det hele taget de her dage.

Hvad I er lige midt i, er en af de mest skelsættende overgange i jeres liv, hvilket først vil gå op for jer om mange år.

I går fra en verden, hvor alt har været tilrettelagt, til en verden, hvor I selv skal tilrettelægge det hele. Det er skræmmende, måske, men først og fremmest er det spændende.

Der findes folk derude, der vil fortælle jer, at fremtiden er aflyst. Det var tidligere et synspunkt, som syntes ganske udbredt på venstrefløjen, men som i dag i lige så høj grad er overtaget af det yderste højre.

Fra begge sider lyder vræl om forestående klimakatastrofer, emigrations-tsunamier, globaliseringstrængsler, galopperende terrorisme og en generel degeneration af al vestlig kultur.

Tro dem ikke. Fremtiden starter nu og her, og den har aldrig været mere løfterig.

Ikke alt står til at ændre, naturligvis, og ikke alle mørke skyer kan viftes bort, men én ting har man altid frihed til. Man har altid friheden til at bestemme, hvordan man forholder sig til verden. Går vi ud i den med en bagage af mismod og manglende tillid til hinanden, eller går vi ud i den med en tro på, at vi ikke vil svigte, og at det nok skal gå?

Det valg er jeres.

De problemer, vi står over for, er store, men omvendt har den menneskelige handlekraft aldrig været større. Evner vi at kombinere handlekraft med en altid vibrerende nysgerrighed, kan vidunderlige ting ske, men uden det sidste går det ikke. I øvrigt er nysgerrighed i min bog et andet ord for optimisme.

Jeg ved, at karakterer de seneste år har fyldt meget for mange af jer, men slap af. Der er ingen nødvendig sammenhæng mellem et guldrandet eksamensbevis og en guldrandet karriere.

Tillad derfor en forfængelig gammel idiot at citere sig selv, når jeg siger: »Det handler ikke om de karakterer, man får, men om den karakter, man har!«

Tillykke! Nu skal I feste, og festen er – ligesom resten af verden – jeres!

Klik på linksene i artiklen for at læse de øvrige studentertaler.