Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det grønne flertal er asocialt

"Hvordan skal der skabes plads til de mange nye københavnere?" Her Ørestads Boulevard i Ørestad City. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har fået udarbejdet en meningsmåling til efterårets kommunalvalg i København, der viser et såkaldt »grønt flertal«. Det ville være mere retvisende at døbe flertallet som »det asociale«, der hellere vil have et hjem til byens frøer end mennesker.

2.500 boliger. Heraf 500 almene. Det er, hvad hovedstaden går glip af, hvis der kommer et venstreorienteret flertal uden om Socialdemokratiet. Det i en tid, hvor boligmarkedet koger, og det er svært for almindelige mennesker at få en fod indenfor. Byen bliver i stigende grad for dem med de lange uddannelser og høje lønninger. Lav- og mellemindkomstgrupperne smides ud ved byporten.

Socialdemokratiet gør alt, hvad der står i vores magt for at ændre på det billede: Vi fik kæmpet billig-bolig-loven igennem, vi kræver 25 procent almene boliger i byudviklingsområder og har fået afsat over en halv milliard kroner til formålet. Imens står den øvrige venstrefløj og råber »større og vildere«, men når det kommer til de konkrete prioriteringer har de ikke mandsmod til at stå imod de stærke grønne lobbyorganisationer. SF og de Radikale støttede i sin tid byggeriet på Amager Fælleds randområder, men i takt med at kommunalvalget nærmer sig, har de pludselig fået kolde fødder.

Danmarks Naturfredningsforening har selv været en del af forarbejdet til byudviklingen i Ørestaden for over 20 år siden og det kompromis, der dengang blev skabt. I stedet for at tage ca. ti procent af Amager Fælled endte de modstridende parter på seks procent. Alt dette er gået i glemmebogen, og den grønne lobbyorganisation har nu indledt et korstog imod den aftale, de selv har været en del af.

Det er altid nemt at være imod, men et reelt alternativ til byggeriet kniber det med. Hvordan skal der skabes plads til de mange nye københavnere? Og hvad skal prioriteres fra, hvis kommunen skal lade en grund til en værdi af ca. 1,5 milliard kroner ligge brak? Den asociale alliance har ingen svar på de to spørgsmål, men det vil uden tvivl sætte endnu mere fut i det kogende københavnske boligmarked og give mindre velfærd. Endnu flere smides ud ved byporten.

Den byudvikling, der har været skabt i København de sidste 25 år, er bredt anerkendt: København har flere år i træk været kåret som den bedste by at bo i. Byen er samtidig kommet med i det prestigefyldte C40, der dækker over verdens megabyer, selv om København ikke har størrelsen til det. Københavns Kommune er med, fordi vi er langt fremme på klimaspørgsmålet og kan hjælpe megabyerne igennem den grønne omstilling. Vi er med andre ord en grøn foregangsby. Derfor virker det paradoksalt, at det lige præcis er det grønne område, der skal fungere som rambuk for et nyt flertal uden om Socialdemokratiet.

Omkostningen rammer de mange, der mangler et sted at bo og vil gå ud over velfærden. Det er asocialt, så det basker.