Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det gode »middagsselskab« på Facebook er ved at drukne i had og hetz

Foto: Dado Ruvic og Jonas Skovbjerg Fogh. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du føler, at det gør ondt at blive unfriendet på Facebook, så skulle du prøve at blive unfriendet af selveste mediet Facebook. Det føles som at blive slået ihjel.

Det sker lige om lidt for alverdens medier, fordi Facebook har besluttet at give mere plads til privatlivet og mindre plads til medierne, som naturligvis skælder og smælder, men lige lidt hjælper det. Nu skal det hele være lidt mere hyggeligt og lidt mindre nyheder for nyhedernes skyld.

Det er der tre gode grunde til. Medierne har altid set Facebook som problemet, men det er omvendt. Medierne er det rene gift for Facebook.

For det første har medierne fyldt dit newsfeed med journalistik af høj underholdningsværdi, hvilket medfører, at dit eget liv og dine delinger virker håbløst irrelevante, kedelige og sølle. Lige meget, hvor hårdt vi prøver, kan vores boller, løbeture eller vinterbilleder ikke slå New York Times’ dækning af krigen i Syrien eller et rørende klip med en X Factor-vinder.

Det personlige engagement og delingerne er derfor næsten forsvundet fra Facebook. Folk tør og vil ikke dele deres liv mere i samme grad som før. Facebook er blevet et upersonligt newsfeed i ordets bogstavelige forstand, hvilket har været katastrofalt for både deres forretning og brugeroplevelsen. Vi er blevet forvandlet til tilskuere til mediernes historier mere end medskabere af et socialt medie.

Had, hetz og shitstorme

For det andet er mediernes historier i deres essens politisk polariserende. Alle mennesker ved kloge af skade, at penge og politik er tabu til et middagsselskab. Det gode »middagsselskab« på Facebook er derfor lige nu ved at drukne i onde angreb og dem-mod-os.

Medierne har simpelthen skabt en uhyggelig stemning af had, hetz og shitstorme på Facebook. De har lært os, at vores sociale identitet er politisk, evigt opmærksomhedssøgende og provokatorisk. Vi har lært af medierne, at vi kun får opmærksomhed og likes, hvis vi optræder for vores fans. Jo mere vildt og vanvittigt, jo bedre.

Medierne har dermed gjort os alle til onde internettrolde, fordi de har spredt og kultiveret internettroldekulturen som vores fælles medieformidlede mediekultur. Ja, russerne har ligefrem fået valgt præsident Trump med hjælp fra deres Facebook-troldehær og alternative nyheder i vores newsfeed.

For det tredje er vi slet og ret blevet deprimeret af vores triste, vrede nyhedsinficerede newsfeed på Facebook. Ny evidensbaseret forskning viser, at folk, der sidder på Facebook i timevis og tjekker nyheder, mister selvværdet, livslysten og selvtilliden. De sidder i det blå lys opflammet af politisk vrede. Ja, konklusionen er så klar, at Mark Zuckerberg netop nævner disse undersøgelser som grunden til sin positive forandring af Facebook mod mere fokus på venner og familie. Så der er al mulig grund til at hilse den nye algoritme velkommen.

What’s not to like?

Timme Bisgaard Munk er redaktør og ph.d.