Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er tyveri fra flere generationer

Vi er ærlig talt trætte af at høre, at regeringen konstant pakker alle sine dårligdomme ind i positive ord som velfærds- og værdighedsmilliarder, velfærdspuljer, omprioriteringsbidrag osv.

Lillian Knudsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver både de unge og de ældre, som skal betale, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med sin 2025-plan skal finansiere skattesænkninger for de rigeste. Det er generationstyveri fra flere generationer.

Danmarks fremtid, de unge, skal gældsætte sig for at få sig en uddannelse, og de mennesker, som gennem et langt arbejdsliv har knoklet for sig selv og fællesskabet, skal betale ved at blive endnu længere tid på arbejdsmarkedet. Uanset om de er nedslidte eller ej. Alt sammen for at de allermest velstillede i vores samfund kan få sig en skattesænkning. Det er en fremtidsfjendsk tilgang til politik at skære på det, vi skal leve af i fremtiden, nemlig en veluddannet arbejdsstyrke. Og det er uværdigt at bede de ældre generationer om at holde for, selv om de allerede har bidraget gennem et langt arbejdsliv.

Venstre-regeringen er verdensmester i at sløre sin nedskæringspolitik. Vi er ærlig talt trætte af at høre, at regeringen konstant pakker alle sine dårligdomme ind i positive ord som velfærds- og værdighedsmilliarder, velfærdspuljer, omprioriteringsbidrag osv. Det er smart. Men det er løgn, for velfærd og værdighed kommer vi til at se langt efter.

For når kommunerne hvert år som fast procedure skal aflevere et milliardbeløb til staten – inden budgetforhandlingerne overhovedet går i gang, når kommunernes betaling for hospitalsindlæggelser af de over 65-årige stiger drastisk, når hver fjerde kommune har annonceret, at de allerede nu ved, de kommer til at spare på ældre, når pensionsalderen stiger – uanset om man er nedslidt eller ej – og når vi nu ved, at vi bliver flere og flere ældre i de kommende år, ja, så taler vi om nedskæringer, ikke om velfærd og værdighed.

Det er det samme billede, der gør sig gældende, når undervisningsminister Ulla Tørnæs forsøger at sælge SU-nedskæringerne som et mere robust SU-system. Man fjerner 3,3 milliarder fra SU svarende til 800 kr. om måneden. Det er, uanset hvordan man vender og drejer det, en besparelse, også selv om man øger lånebeløbet. Så det er et røgslør at tale om et mere robust SU-system.

Det ville klæde regeringen at stå ved sin nedskæringspolitik. For der er da sikkert mange gode argumenter for at fjerne velfærden for både den yngre og ældre generation, så der kan blive råd til skattesænkninger. Vi deler dem bare ikke. I vores øjne er det intet andet end generationstyveri. Fra flere generationer.