Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Det er sørgeligt og skadeligt, når især borgerlige politikere og meningsdannere hopper på Kremls løgnehistorier«

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland har ført en massiv misinformationskampagne om krigen i Ukraine. Kampagnen er lykkedes så godt, at man også i Danmark nu efterhånden hyppigt hører især højreorienterede meningsdannere videre­give Kremls fortælling om, at man skal respektere russiske interesser, og at konflikten primært er Vestens skyld.

Sandheden er, at Rusland militært har invaderet et suverænt europæisk land uden nogen som helst legitim grund. Det må Vesten uden slinger tage klar og entydig afstand fra og sætte foden ned over for.

Kremls fortælling er, at Vesten var ved at tage Ukraine væk fra Rusland, som derfor måtte forsvare sig ved at gå ind i Ukraine. Det bygger på en uacceptabel præmis om, at Ukraine tilhører Rusland. Det er lige så urimeligt, som hvis andre lande mente, at Danmark tilhører Tyskland og skal lystre Berlin. Det ville vi aldrig acceptere. Det vil ukrainerne ikke acceptere. Det bør verdenssamfundet ikke acceptere.

Ukraine er et suverænt land med over 40 millioner indbyggere. Det er ikke en underafdeling af Rusland eller en russisk lydstad. Vi kan ikke bygge en verdensorden på, at nogle lande mener, at de fortsat bestemmer over andre lande, som engang har hørt under dem. Danmark bestemmer ikke længere over Norge. Rusland bestemmer ikke over Ukraine. Uanset hvad russerne føler eller ønsker.

Derfor er ukrainerne i deres fulde ret til at indgå handelsaftaler med andre lande uden at få Moskvas godkendelse, og de er i deres fulde ret til at vælge deres egen regering uanset, om den er pro-russisk eller pro-europæisk.

Der opstod i 2014 et folkeligt oprør mod den korrupte ukrainske præsident Yanukovitch, fordi han efter kraftigt russisk pres fravalgte en samarbejdsaftale med EU til fordel for en samarbejdsaftale med Rusland. Det endte med, at præsidentens tropper skød og dræbte flere end 80 demonstranter. Det demokratisk valgte ukrainske parlament væltede præsidenten, som måtte flygte til Rusland. Siden er der afholdt nyvalg, og ukrainerne har valgt et nyt styre.

Ruslands reaktion på den pro-russiske præsidents fald var at invadere Krim og starte en borgerkrig i det østlige Ukraine. En krig, som indtil videre har kostet 10.000 mennesker livet og har sendt mindst 1,7 millioner mennesker på flugt.

Kremls danske stemmer fremstiller det, som om befolkningen på Krim og i det østlige Ukraine ønskede at »komme hjem« til Rusland, og at man derfor kan betragte militærinvasionen som en befrielse. Det er en russisk røverhistorie, der ikke er ret meget belæg for.

Det er sandt, at der har været en stor minoritet af ukrainere med russiske sympatier i både det østlige Ukraine og på Krim, men det var ikke et flertal. Meningsmålinger i 2013 og 2014 fra Kievs Internationale Institut for Sociologi (KIIS) viste ikke mere end 41 pct. for at slutte sig til Rusland på Krim og 33 pct. i Donetsk. Det var altså ikke et folkekrav, Rusland indfriede, da de brød al folkeret og alle internationale aftaler ved at invadere og besætte regionerne. Det var et overfald mod et suverænt land og en befolkning, som ikke ønskede det.

Kremls stemmer i Danmark mener, at Vesten skal droppe sanktionerne mod Rusland og genoptage samarbejdet. For det første ville det være exceptionelt slapt at lade Rusland slippe for sanktioner blot tre år efter så uacceptabel en militærinvasion. Det ville være det samme som at fortælle Rusland, at de roligt kan besætte flere af deres naboer, fordi Vesten ikke har tænkt sig at gøre andet end at tage det til efterretning. For det andet er det meget svært at få gang i et samarbejde, når Rusland konsekvent bryder alle aftaler, der indgås med dem.

Med Minsk II-aftalen blev der i februar 2015 lagt en indledende køreplan for fred i Ukraine mellem Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland. Rusland indgik frivilligt aftalen, men EU gjorde det efterfølgende klart, at en ophævelse af sanktionerne ville kræve, at Rusland overholdt den. Det har Rusland – mod sine løfter – ikke gjort. Våbenhvilen og betingelserne i aftalen er blevet krænket utallige gange, og krigen fortsætter.

Hvis Vesten på den baggrund ophæver sanktionerne, vil det ikke alene være slapt, men også igen give Rusland et klart signal om, at der er frit slag for flere aggressioner i Østeuropa.

Danmark har ingen interesse i, at Rusland tyranniserer og besætter sine naboer. Danmark har interesse i en verdensorden, hvor grænser respekteres. Det vil være en katastrofe for Europa, hvis Rusland får lov at fortsætte ad samme kurs i Moldova, Baltikum, Arktis eller andre steder. Vi har både en moralsk og alliancemæssig forpligtelse og en klar egeninteresse i at stå fast på, at den adfærd er uacceptabel og ikke kan fortsætte. Ellers er der ikke nogen, der hjælper os, hvis vi en dag står i samme situation.

Dette burde alle kunne se. Derfor er det sørgeligt og skadeligt, når især borgerlige politikere og meningsdannere hopper på Kremls løgnehistorier og opfører sig som nutidens fodnotepolitikere ved at forsvare Ruslands aggression og underminere Vestens forsøg på at stå fast og stoppe den.

Rasmus Jarlov er forsvarsordfører (K).

Kampen om SIND Ungdom