Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er Socialdemokratiet, der skal vågne op på retsområdet

Jeg har svært ved, at de seneste fire års resultater kan være udtryk for en fejlslagen politiindsats. Det er tydeligt, at Niels Jespersen i sin kritik ikke har ladet pennen styre af realiteter, men snarere af en socialdemokratisk dagsorden om at afvise alle resultater.

»Niels Jespersen taler også om en negativ udvikling i antallet af politibetjente i min tid som justitsminister. Faktisk får han det til at fremstå som om, at der er færre politibetjente end tidligere. Her må jeg først og fremmest konstatere, at antallet af politibetjente konsekvent faldt, da Socialdemokratiet sidst sad ved magten,« skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

»Vågn op til virkeligheden, Søren Pape«, lød det fra den socialdemokratiske debattør og historiker Niels Jespersen i et indlæg i onsdagens Berlingske. Og jeg skal love for, at jeg vågnede op, da jeg læste hans indlæg. For det var da til at slå hovedet ned i bordet af at skulle læse så mange fejlslutninger ét sted.

Niels Jespersen skriver, at dansk politi under denne regering er reduceret til et vagtkorps, der blot er tilskuere til, at banderne skyder i gaderne. Her taler vi om dansk politi, der har lagt et så hårdt pres på banderne, at der lige nu sidder knap 450 rocker- og bandemedlemmer i fængsel – det svarer til en tredjedel af alle registrerede rocker- og bandemedlemmer.

Samtidig ser vi nu resultaterne af de ekstra redskaber, som vi har givet politiet med bandepakken. Det har blandt andet betydet flere historisk lange domme på 20 års fængsel for drabsforsøg og skyderi, som vil holde bandemedlemmer væk fra gaden i årevis.

Foto: Søren Pape Poulsen .

Dermed ikke sagt, at vi ikke er bevidst om, at nye konflikter kan opstå, hvilket jeg netop har understreget i et interview med Berlingske for nylig. Men det faktum mener jeg bestemt ikke skal afholde os fra at anerkende politiets indsats på området.

Niels Jespersen taler også om en negativ udvikling i antallet af politibetjente i min tid som justitsminister. Faktisk får han det til at fremstå som om, at der er færre politibetjente end tidligere. Her må jeg først og fremmest konstatere, at antallet af politibetjente konsekvent faldt, da Socialdemokratiet sidst sad ved magten.

Som minister har jeg fra første færd ønsket en styrkelse af dansk politi. Det betyder, at vi ved udgangen af 2019 vil have 600 flere betjente i politiet end i oktober 2015. Regeringens politik betyder altså, at der efter politireformen i 2007 ikke har været flere politibetjente, end der er nu.

Og ikke bare det. Under den nuværende regering har vi ansat andre faggrupper til opgaver i politiet, der har frigjort hundredvis af betjente til politiarbejdet. Ikke mindst har vi indført politikadetter og bistand fra forsvaret og Hjemmeværnet til nogle af de nye opgaver, som politiet har fået med grænsekontrol og bevogtning. I alt frigør initiativerne i størrelsesordenen 700 betjente til politiarbejde.

Jeg har svært ved at se, at de resultater kan være udtryk for en fejlslagen politiindsats. Men det er tydeligt, at Niels Jespersen ikke har ladet pennen styre af realiteter, men snarere af en socialdemokratisk dagsorden om at afvise alle resultater. Som socialdemokratisk debattør er det jo nu engang Niels Jespersens job.

Men hvor ville det dog være forfriskende, hvis Socialdemokratiet i stedet selv kom ud af busken. For hvad vil en socialdemokratisk regering egentlig med retspolitikken? Vil man ofre den hårde og konsekvente retspolitik for at tilfredsstille venstrefløjen og alternativister? Det svar blæser i vinden. Spaltepladsen bruges i stedet på fejlslutninger og miskreditering af vores politi.