Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er på tide at få robotarmene ned

Troels Lund Poulsen meldte forleden ud i Berlingske, at Danmarks fremtidige vækst i høj grad skal komme fra at installere robotter i industrien. Robotterne er desværre ikke svaret på Danmarks fremtidige vækst. Det er inden for service, viden og innovation, vi skal bruge ressourcerne.

I januar præsenterede kommunikationsgiganten Softbank disse spektakulære robotter i Tokyo. Men robotter – industrirobotter – er ikke det, som kan sikre dansk vækst, skriver Cecilia Bonefeld-Dahl. »De rige samfund er sevicesamfund. Derfor er det også inden for service, viden og innovation, vi skal bruge ressourcerne,« skriver hun.Foto: Yoshikazu Tsuno Fold sammen
Læs mere

Da jeg læste om erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsens kommende vækstplan, måtte jeg lige knibe mig i armen to gange. Første gang fordi jeg knap kunne tro på, at en minister med ansvar for dansk erhvervsliv tænkte langsigtet og ambitiøst omkring digitalisering – og anden gang fordi selvsamme troede på, at vi kom i mål ved blot at få flere robotter til at stå for vores produktion.

Lad mig starte med den positive del. Troels Lund Poulsen har helt ret i, at Danmark kan styrke sin internationale konkurrenceevne og skabe stor vækst i samfundet ved at digitalisere dansk erhvervsliv i langt højere grad, end det sker i dag.

Analyse efter analyse viser, at vores infrastruktur og borgerne her i landet er noget af det mest digitale, der findes på Jorden.

Så fundamentet og potentialet er stort set på plads. Hvis bare det ikke var fordi, hver tredje virksomhed kun har digitaliseret de mest basale processer i deres forretning – typisk kommunikation via e-mail og deres økonomisystem. Der er lang vej til digitale forretningsmodeller!

Danmark står dermed på én og samme tid med et kæmpe potentiale for at kunne løbe fra alle andre og et potentielt samfundsproblem, fordi en så stor del af erhvervslivet simpelthen ikke er fulgt med den digitale virkelighed, og derfor i stedet snart står med det ene ben i graven.

Derfor har ministeren også fat i det rigtige, når han fortæller, at han vil arbejde for at gøre det lettere for danske virksomheder at vokse sig store, og at vi skal fokusere på de danske erhvervsstyrkepositioner, så vi kan skabe det optimale fundament for at klare os i den globale verdenshandel.

Rammevilkår for vækstvirksomheder og fokus på vores eksportstyrker er to vigtige ben at stå på, hvis vi vil vinde i den globale konkurrence.

Det er også opløftende at høre, at ministeren fortsat vil gøre brug af vækstteams, hvor dygtige forskere og topfolk fra erhvervslivet kan rådgive regeringen om, hvad der skal til for at skabe vækst. Denne gang bør formen dog være mere agil, og deltagerne skal ikke bare være topchefer fra de store selskaber, men også gode fagfolk med forstand på dybden for forretningsdigitalisering.

Og … jeg ville bare ønske, at han havde rådført sig med eksperterne fra erhvervslivet, inden han lancerede sit tredje ben i sin plan – Industrialisering 4.0.

Med sit indsatsområde, Industrialisering 4.0, vil Troels Lund Poulsen øge væksten i Danmark ved at få flere robotter til at gøre produktionen i dansk industri billigere og mere fleksibel.

Naturligvis skal danske industrivirksomheder være konkurrencedygtige ved at automatisere og effektivisere deres produktion. De kan ikke tillade sig at lade være, hvis de vil overleve i den globale konkurrence. Vi skal bare ikke være blåøjede og tro, at konkurrence med f.eks. Kina om at blive fremtidens produktionsland er vejen til vækst og velstand i Danmark.

For det første har jeg selv i tre år selv brugt halvdelen af min arbejdstid i Kina og kender landet indgående. Når vicepræsidenten for Kinas kommunistiske parti, Li Yuanchao, netop har været ude og fortælle, at Kina allerede i 2018 vil have installeret 1/3 af alle industrirobotter i verden – så er det en udmelding, man skal tage seriøst.

Den udmelding skete ikke lang tid efter, at bystyret i Guangdong-provinsen, der vel er Kinas stærkeste industriproduktionsområde, meldte ud, at de vil investere 154 mia. dollars i robotter, så 80 procent af deres produktion er fuldt automatiseret i hele regionen i 2020.

For det andet er der allerede nu tale om et kapløb, hvor automatisering og effektivisering vil få produktionsomkostningerne til at nærme sig nul. Det vil gøre det lettere at producere lokalt, og derved også gøre det betydeligt sværere at skabe vækst med gammeldags produkteksport.

Derfor bør ministeren heller ikke bruge alle ressourcerne på at automatisere industrien med en lille flok industrirobotter, der skal kæmpe en ulige kamp mod resten af verden. Det er et helt andet sted, vi skal vinde kampen.

Det er oplagt, at vi i stedet går ind og støtter digitaliseringen der, hvor de fleste danskere arbejder og der, hvor vækstpotentialet er størst.

70 procent af alle privatansatte i Danmark er i dag beskæftiget i videns- og servicesektoren, og serviceeksporten vokser næsten dobbelt så hurtigt som vareeksporten. Det er i servicesektoren, der er momentum og vækstpotentiale, og kigger man globalt, er konklusionen klar: De rige samfund er servicesamfund.

Derfor er det også inden for service, viden og innovation, vi skal bruge ressourcerne. For det er her, vi som land kan gøre en forskel, og det er her, vi allerede er foran på flere punkter.

Vi skal tænke robotter og automatisering mere bredt end blot noget, der foregår på produktionsgulvet. Robotterne findes allerede på kontorerne rundt om i landet, hvor de i form af intelligent software fungerer som virksomhedens ekstra medarbejder. Vores forståelse og brug af den viden, der bliver genereret i den digitale virksomhed og i samfundet, er i verdensklasse, og det er her, jeg ser potentialet til at erhvervslivet vokser sig stort på den globale scene.

Men det kræver, at ministeren skifter fokus fra de kolde robotarme til de varme menneskehænder og kloge hoveder i servicefagene. For det er dem, der med den rette hjælp og gode rammevilkår kan vokse sig store og globale – til glæde for Danmark.