Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er Iran, der trues af Israel

»Iran har for indeværende det tredjehøjeste antal jødiske borgere i verden efter Israel og USA.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne ambassade vil under normale omstændigheder ikke værdige hadefulde tirader med et svar, men det er værd at kommentere nogle af punkterne i en kronik »Et valg i Irans skygge« i Berlingske 18. marts 2015 af Judith Bergman, en israelsk statsborger.

1. En henvisning til Berlingskes eget arkiv vil med sikkerhed minde enhver om den folkelige karakter af den iranske revolution i 1979 – en begivenhed, der dengang blev beskrevet som uden sidestykke i historien. At kalde en sådan folkelig og historisk begivenhed et »statskup« er uden tvivl en intellektuel fornærmelse af både jeres avis og dens vidende læsere.

2. Iran har for indeværende det tredjehøjeste antal jødiske borgere i verden efter Israel og USA. Jøderne i Iran nyder fuldt statsborgerskab ifølge forfatningen, og de har også en repræsentant i det iranske parlament.

3. Hvor Iran stedse beskyldes for alle mulige ugerninger, ved enhver, at grusomheder som Sabra og Shatila, Qana og andre krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og talrige andre krænkelser af international ret begås af et regime, hvis vigtigste politik er spredning af iranofobi. Det er Iran, som i den ene eller anden form daglig trues af Israel og dets støtter.

4. Iranerne, der selv havde måttet tåle uretfærdighed under det vestligt støttede diktatur så længe, betragter støtte til de undertrykte palæstinensere som en moralsk pligt, men det har aldrig udmøntet sig i nogen form for indblanding. Iran fastholder sit forslag om en folkeafstemning, der skal afgøre Palæstinas fremtid, baseret på princippet om én mand, én stemme, som skal omfatte alle jøder, kristne og muslimer.

Læs også: Israels venstrefløj tabte på arrogancen

5. Det iranske folk har været offer for terror i årtier. Derfor har Iran altid stået i spidsen, når det gjaldt kampen mod terror. Det internationale samfund er – ganske vist noget forsinket – begyndt at anerkende Irans afgørende og rettidige bidrag til kampen mod terrorismens svøbe, ikke mindst Islamisk Stat (IS).

6. I årenes løb har Irans modstandere sået tvivl om Irans fredelige atomprogram og afvist IAEAs rapporter, der godtgør, at Iran har overholdt alle regler. Iran står fortsat inde for disse forpligtelserne, når det gælder det fredelige atomprogram og er altid rede til at give de rette forsikringer. Iran har skrevet under på ikke-spredningstraktaten (NPT), og landets atomare faciliteter er under fuld inspektion og overvågning fra IAEA. I modsætning til dette afviser Israel med sine hundredvis af atomsprænghoveder at skrive under på ikke-spredningstraktaten, og landet nægter ethvert samarbejde med IAEA.

7. Det er forbløffende og ganske enkelt utroligt, at en avis med et internationalt omdømme vil stille sig selv til rådighed som platform for en novice, der ønsker at udgyde grundløse og udokumenterede beskyldninger mod en anden nation. Vi håber herfra, at avisen i fremtiden vil indtage en mere objektiv position i spørgsmål, som vedrører Iran.