Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er helt enkelt taktløst, Inger Støjberg

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To protect and to serve.« Sådan lyder Los Angeles Police Departments motto. En politimand skal altså på én og samme tid betjene befolkningen og værne om den. En betjent skal være servil og samtidig seriøs. På den måde indfanger myndigheden med sit motto fint konsekvenserne af det, man sommetider også har kaldt magtens asymmetri.

Når nogen har magt over os – fordi de kan gribe aggressivt ind i vores liv, eller har muligheden for at ændre det, eller ligefrem redde det – er de også forpligtet til at opføre sig på en helt anden måde, end bare det, vi forventer af en gennemsnitsborger. Man kan også sige det på en anden måde: Adel forpligter.

Ideen er i grunden simpel. Når man fra starten har bedre kort på hånden, end det menneske, man står over for, skal man altid vise et helt ekstraordinært hensyn.

En borger kan ikke anholde en kriminalkommissær. En patient kan normalt ikke redde en overlæges liv på et splitsekund. En kirkegænger er ikke i en naturlig position, der berettiger til, at vedkommende kan belære en biskop om Bibelens betydning. En borger kan ikke – i hvert fald ikke direkte – udstikke rammerne for en ministers dagligdag i fremtiden.

Eksemplerne giver mening, hvis man husker på sine egne møder med politifolk, læger, præster og ministre. Normalt – og der kan naturligvis være undtagelser – vil en betjent opføre sig høfligere end en gennemsnitsborger. Mere tolerant. Mere lydhør. Mere rummelig. Mere forstående. Og på samme måde vil en læge oftest være mere empatisk, mere respektfuld og mere omsorgsfuld på sit job, end vedkommende måske er i sin fritid. En præst kan fyres, hvis vedkommende ikke lever op til sit afgivne præsteløfte, der blandt andet stipulerer, at han eller hun skal »beflitte sig på, som det sømmer sig for en ordets tjener, at foregå menigheden med et godt eksempel.«

Og det er lidt på samme måde, at en minister – et låneord, der i øvrigt betyder »tjener« på latin – skal have en vis ydmyghed over for både regeringen, parlamentet og befolkningen.

Det sidste gælder jo især de ministre, som har en direkte indflydelse på folks liv. De fleste ministre ved det også godt. Da justitsminister Søren Pape Poulsen (K) foreslog, at der skulle strammes yderligere op for grænsekontrollen, var der næppe portvin til alle i Justitsministeriet – det blev da i hvert fald ikke dokumenteret på Facebook. Da beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i sin tid fik gennemført kontanthjælpsloftet, var der ikke arme riddere til alle embedsmændene – og så lige et kækt billede af det på Twitter. Og på samme måde kan man dårligt forestille sig, at den siddende sundhedsminister Karen Ellemann (V) vil skamskære psykiatrien – og så servere skøre marengs for sine medarbejdere og smide det på Instagram.

Det har sådan set ikke noget at gøre med den førte politik. Grænserne skal faktisk sikres, folk skal sågu i arbejde og selv om det er infamt, så skal sengepladserne i sygehusvæsenet prioriteres. På samme måde skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sikre, at flygtninge på én gang behandles anstændigt – og at Danmarks sammenhængskraft respekteres. Det er alt sammen helt i orden.

Problemet i sidste uge var, at der gik kage i den asymmetriske magt. En minister bør ikke hovere over at have gennemført regler, som måske nok er nødvendige for Danmark, men som også har menneskelige skæbner på udgiftssiden.

Det er helt enkelt taktløst.

Kristian Ditlev Jensen er forfatter.