Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Despekt eller respekt for fødslen?

Er vi blevet så fattige, at vi ikke længere kan nære omsorg for de mindste og for de kvinder, der lægger krop til at føre menneskelivet videre?

Berlingske skriver 31. oktober: »I løbet af de seneste 15 år er indlæggelsestiden på barselsafdelingerne blevet bragt ned fra fire døgn til ganske få timer, fødselsforberedelsen er flere steder blevet til auditorieundervisning og jordemoderkonsultationerne er blevet centraliseret.«

Som jordemødre, der har praktiseret i henholdsvis 40 og 20 år, kan vi kun bekræfte den meget menneskeukærlige udvikling. I vores tid har vi været med i udviklingen fra at have siddet ved siden af den fødende gennem hele fødslen til dagens »New public Management«-fødsel. En udvikling, der er gået fra menneske til maskine. Fra indlevelse til registreringsskemaer, fra fødslen som et mirakel til fødslen som et produktionsresultat. Fra respekt for den fødende kvinde og det nye barn til despekt for en af de vigtigste menneskelige begivenheder i et almindeligt liv. En fødsel er ikke en industrivirksomhed eller et pengeinstitut, hvor alt kan sættes i kolonner, tabeller og tidsskemaer. En fødsel er livets begyndelse. Det liv, vi alle ser til i forventning, det liv, vi gennemlever på godt og ondt, det liv, vi forlader, når tiden er inde. Men først og fremmest er det levet liv, det pulserende, vidunderlige, skræmmende, lykkefyldte, overraskende, betagende – alt det, der tager sin begyndelse, når en mor giver liv til sit barn.

Er vi blevet så fattige, at vi ikke længere kan nære omsorg for de mindste og for de kvinder, der lægger krop til at føre menneskelivet videre?

Charlotte Grumme og Pia Weng
Jordemødre
Virksomhedsjordemoderen
Damtofte Søndre Stræde 6
2920 Charlottenlund