Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Derfor tøver Tyrkiet med at sige »folkemord«

»Vi anerkender, at der er forskellige syn på historien. Vi er også klar over, at der nok er mere i sagen, end hvad der er blevet lagt frem og/eller undersøgt om vores fælles historie.«

29debMehmetDönmez.jpg
Læs mere
Fold sammen

Kære hr. Lars Aslan Rasmussen!

Jeg har læst Deres brev, som blev publiceret i Berlingske 23. april, hvori De kalder mig og mit land for hyklerisk for ikke at anerkende de tragiske begivenheder i 1915 som »folkemord«. På trods af den store tilknytning til ytringsfrihed i dette demokratiske land kritiserer De mig for at udtrykke Tyrkiets synspunkt og for at forsøge at fortælle den anden side af historien.

Hvad der er hyklerisk, er at forvente, at Tyrkiet politisk skal acceptere en forbrydelse som »folkemord«, som omhandler et 100 år gammelt historisk emne, som ikke er videnskabeligt bevist eller juridisk besluttet ved en international domstol.

Vi anerkender, at der er forskellige syn på historien. Vi er også klar over, at der nok er mere i sagen, end hvad der er blevet lagt frem og/eller undersøgt om vores fælles historie. Det er derfor, at Tyrkiet har opfordret Armenien til i fællesskab at etablere en fælles historisk kommission bestående af historikere fra Tyrkiet, Armenien samt internationale eksperter med det formål at foretage deres forskning i alle arkiverne i Tyrkiet, Armenien og tredjelande for dermed at komme til en konklusion én gang for alle. Vi forventer, at en sådan konklusion vil vise præcis, hvad der hændte, hvilken slags forbrydelse, der blev begået – hvis der fandt nogen sted i juridiske termer – og hvis det forholder sig således, hvem der begik dem, og hvem der skal holdes ansvarlig.

Hr. Rasmussen, De taler om at have set alle dele af Tyrkiet, og De beskriver nogle oplevelser, som De er stødt på, hvilke interessant nok alle er negative oplevelser. Hvorimod jeg som diplomat, og som ikke kun har boet i Tyrkiet, men i mange lande, altid forsøger at lære om forskellige aspekter af problemstillinger med et åbent og fair sind i stedet for en partisk selektiv tilgang.

Læs også: Et folkemord, to tragedier

Dette er også, hvad jeg gør i Danmark. Det er mit arbejde at lægge vægt på det gode og finde måder, hvorpå der kan udvikles venskabelige relationer, og vi kan bidrage til fred og udvikling gennem diplomati. Det forudsætter ikke blot tilstrækkelig viden om fortiden og nutiden af vores relationer til et hvilket som helst land, men også viljen til at gå fremad og bygge en fremtid baseret på gensidig forståelse. Jeg mener, at det ikke kun er diplomaternes ansvar at vise en mere fredelig tilgang, men også politikernes at støtte op om indsatser for forsoning.

Muligvis i stedet for at opremse en masse beskyldninger mod mit land kunne De søge efter måder, hvorpå De kan bidrage til forsoningsindsatserne. Jeg vil gerne invitere Dem på en kop kaffe for at tale om disse emner. Måske vil De herefter have fået indsigt i, at Tyrkiet har opfordret til en klar og præcis gennemgang af begivenhederne i mange år. Måske vil De så høre om de mange kondolencer fra vores præsident, vores premierminister og andre højtstående personer, hvori smerten deles af alle inklusivt de armeniere, som mistede deres liv under krigen.

De vil se, at vores EU-minister har deltaget i mindehøjtideligheden i Den Armenske Kirke i Istanbul 24. april i år. De vil få mere information om de mere end et dusin armenske kirker, der er blevet renoveret blot i løbet af det sidste år og om andre lignende tiltag.

Ring gerne, og jeg vil med glæde tage imod Dem.