Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Derfor skal vi vælge dyrevelfærd

»Vores lovgivning beskytter os ikke imod produkter, som stammer fra dårlig dyrevelfærd, den tillader derimod daglige overgreb på forsvarsløse dyr.«

16DEBLOUISE-PAGH-COVENAS-13.jpg
Louise Pagh Covenas
Læs mere
Fold sammen

Når vi taler om velfærd, er det som oftest vores egen velfærd, vi taler om. Vi har brug for midler og omsorg, og vi er trænet i at kæmpe for vores velfærd. Men hvor gode er vi til at tildele velfærd og vise omsorg over for de dyr, som er væsentligt ringere stillet end vi, dyr som er i vores varetægt?

Når vi betænker, hvor meget intelligens, vi er udstyret med, hvor store hjerter vi besidder, er det bekymrende og uværdigt for mennesket, hvor ringe vi administrerer begge dele, når det kommer til dyrevelfærd.

Vores lovgivning beskytter os ikke imod produkter, som stammer fra dårlig dyrevelfærd, den tillader derimod daglige overgreb på forsvarsløse dyr, som ender deres dage i butikker, hvor de sælges som ovnklare svinekam til 14,95 kr. halvkiloet, buræg til godt én kr. stykket, kaninskindsponcho til alarmerende lave priser osv.

Vores forbrugsmønster og det konventionelle produktionsapparat er sat forkert op, både ude i verden og i Danmark. De danske avlsmetoder er effektive, men har så mange negative bivirkninger, at dyrevelfærden decideret modarbejdes: Grisen føder unaturligt mange smågrise med høj dødelighed til følge.

I den konventionelle produktion forsøger man at afhjælpe den høje dødelighed ved at udsætte grisen for månedlange pinefulde fikseringer. Næsten hver fjerde gris aflives eller er selvdød og når ikke til slagtningen, hver tredje slagtegris har mavesår pga. forkert foder. Der er en overrepræsentation af MRSA i griseproduktioner som følge af overmedicinering med antibiotika og dårlige opvækst- og livsbetingelser. Grisene oplever aldrig en naturlig brise, Solens stråler og grønt græs.

Slagtekyllinger når en unaturlig vægt på to kilo inden for en måned, hvilket medfører brækkede lemmer og ekstrem dårlig gang. Hele 85 procent af vore malkekøer kommer aldrig på græs og ser aldrig dagens lys, de føder unaturligt mange kalve, som tages fra dem inden for få timer efter fødslen. Mange af kalvene er »overskud« og slås ihjel, inden de får sagt goddag til livet. Burhøns lever deres kummerlige liv på et areal, der svarer til et stykke A4-papir plus et postkort med det ene formål at presse så mange æg ud af dem til den billigste pris som muligt. Vi spærrer vilde dyr inde i små bure på livstid, fordi vi skal bruge deres pels.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, producenter og forbrugere, lad os sammen vælge dyrevelfærd.

Danmark er i gang med at omlægge mere og mere af fødevareproduktion til økologi og fritgående dyr. Det er logisk set mere omkostningsfyldt, men flere og flere forbrugere vil gerne betale ekstra for mere dyrevelfærd og bedre fødevarekvalitet.

Salget af økologiske varer og kød fra fritgående dyr stiger, og både slagterier og detailhandler ønsker mere af det. Alligevel virker det, som om vores bestemmende politikere ikke tør satse på dyrevelfærd.

Den seneste Landbrugspakke bringer desværre heller ingen forbedringer i dyrevelfærden til vores 46 mio. landbrugsdyr. Hvor meget mere økologi og fritgående skal de danske og de udenlandske forbrugere købe, før de danske politikere tør satse på endnu en ny perspektivrig niche og udfase de nuværende metoder? Der er en uacceptabel larmende stilhed fra Christiansborg.

Mit håb er, at vores folkevalgte beslutter at ændre Danmarks omdømme, så vi kan blive kendt for at være det første land i den industrielle verden, der aktivt har tilvalgt dyrevelfærd i alle produktionsformer og derfor vælger, at vejen frem er tilbage, tilbage til naturen.