Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Derfor skal Grønland pludselig til valg

Lars Hovbakke Sørensen: Da formanden for Naalakkersuisut (Grønlands regering), Kuupik Kleist, forleden udskrev valg til Inatsisartut (parlamentet) til afholdelse 12. marts gjorde han meget ud af at sige, at der var tale om et ordinært valg. Men det er nu ikke helt rigtigt.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faktisk udløber den fireårige valgperiode først om nogle måneder, eftersom grønlænderne sidste gang stemte i juni 2009.

Men hvorfor valgte Kuupik Kleist så pludselig at afbryde det politiske arbejde og udskrive valg i utide? Det kan der selvfølgelig være mange forskellige årsager til. Men den årsag, som meget vel kan have været den allervigtigste, nævnte Kuupik Kleist af gode grunde ikke.

Den tidlige valgudskrivelse var formentlig blandt andet en partitaktisk manøvre.

Blot en uge tidligere var der nemlig blevet dannet et helt nyt parti i Grønland: Partii Inuit. Lederen af det nye parti, Nikku Olsen, har tidligere været medlem af Kuupik Kleists eget parti, IA. Og partiet kan meget let ved det kommende valg komme til at tiltrække en hel del af de vælgere, som ved valget i 2009 stemte på IA. En hovedårsag til, at Kuupik Kleistudskrev valg før tid var derfor nok, at han ville forsøge at sikre sig imod, at det nye konkurrerende parti kunne nå at organisere en ordentlig valgkamp og indprente sig i vælgernes bevidsthed.

Ved valget i 2009 (det såkaldte »sneskredsvalg«) fik Kuupik Kleists venstresocialistiske og separatistiske IA en historisk stor valgsejr, blandt andet fordi mange grønlændere var trætte af de to gamle og – efter deres mening særdeles – korrupte partier, Siumut (socialdemokratisk) og Atassut (borgerligt). IA dannede efter valget en koalitionsregering med det konservative parti Demokraterne og det lille Kandidat­listen. Det var en umage alliance, som nogenlunde ville svare til, hvis de Konservative og SF samt en løsgænger dannede regering herhjemme. Men årsagen til, at IA, Demokraterne og Kandidatlisten trods de ideologiske forskelle fandt sammen, var, at de havde et fælles mål om at gøre op med den korruption, som de mente, at de gamle partier stod for.

Mange af IAs vælgere er imidlertid i løbet af de seneste tre et halvt år, hvor regeringen har siddet, blevet grundigt trætte af, at partiet af hensyn til regeringspartneren Demokraterne i så høj grad er på kompromis med sine gamle socialistiske idealer samt med ønsket om, at Grønland bør have større uafhængighed fra Danmark. Man kan på mange måder sammenligne situationen med den situation, vi i øjeblikket har i Danmark, hvor vælgerne flygter fra SF i stort tal, fordi mange af dem mener, at partiet af hensyn til især regerings­samarbejdet med de Radikale har givet for meget køb på sine traditionelle idealer.

Kuupik Kleists eneste mulighed for at forhindre IA i at forbløde helt ved det kommende valg er at få valget overstået hurtigst muligt. Det er sandsynligvis den væsentligste grund til, at det kommer allerede 12. marts.