Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Derfor er »Badehotellet« populært

Gid »Badehotellet« må få adskillige sæsoner endnu! Og gid den må bevare sin karikerede stil og alle sine små sjove indfald!

Byline Lars Hovbakke Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest populære TV-serier i flere årtier er »Badehotellet« på TV2. Selv om flere af avisernes anmeldere er kritiske, sidder mange danskere klistret til skærmen hver mandag aften mellem 20 og 21. Det er der flere grunde til. Anmelderne har selvfølgelig fuldstændig ret i, at der ikke er tale om en TV-serie, som er præget af mange alvorstunge emner. Men ville man ikke også i dag kunne finde adskillige danskere, der ligesom hr. og fru Frich, hr. og fru Madsen, Edward Weyse og alle de andre ikke interesserer sig særligt meget for den verdenspolitiske situation, men mest for deres egne små personlige problemer og intriger?

En af de ting, der er med til at gøre serien populær er, at den – trods sin bevidst karikerede stil – faktisk giver et godt tidsbillede af årene omkring 1930.

Persongalleriet

Vi stifter bekendtskab med livet, som det udspillede sig blandt den københavnske overklasse, når den tog på badehotel i provinsen. Og man kan med et smil på læben nikke genkendende til mange af denne periodes mennesketyper: Gullaschbaronen, som tror, at han bliver finere af at have med de fine at gøre, og som mister alt, da krakket i 1929 kommer, men som med sine sædvanlige ufine og utraditionelle metoder forsøger at arbejde sig op igen. De to krukkede kongelige skuespillere (Weyse og Poulsen), som begge hver især mener, at de er »Nordens største skuespiller«. Kontorchefen fra datidens voksende centraladministration, som tager alting meget højtideligt og synes, at det er meget forkert af Weyse at omtale, hvordan kongen faldt i søvn under en teaterforestilling. Og hans hustru, fru Aurland, der udadtil er den pæne frue, men som i virkeligheden er helt anderledes og får et barn (eller to?) med en mand, hun ikke er gift med. For slet ikke at tale om stue- og køkkenpigerne, hvoraf nogle har en horisont, der ikke når særligt langt ud over det nærliggende Aalbæk, mens andre af dem har været »helt« i København. Enten fordi de kommer fra en familie, der har venner og bekendte dér (som Otilia), eller de adskiller sig ved en særlig grad af selvstændigt initiativ og intelligens (Fie). Og det var jo sådan, det var!

Bevar den karikerede stil

De fleste i datiden blev indenfor de rammer, de var blevet sat i. Men flere og flere begyndte at bryde ud af rammerne. Hvad enten det var en Fie, som arbejdede sig op til at blive de facto hotelbestyrer. Eller en Amanda, som (kortvarigt?) fik et selvstændigt arbejde udenfor hjemmets fire vægge. Vi stifter både bekendtskab med Stauning og hans stålsatte tro på arbejderbevægelsens lyksaligheder, med den vanvittige læge (doktor Hoffmann), som er fascineret af nazismens idéer om race og idrætsliv. Og med mange mange andre typer, som er taget lige på kornet. Gid »Badehotellet« må få adskillige sæsoner endnu! Og gid den må bevare sin karikerede stil og alle sine små sjove indfald!