Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Derfor bragte vi Sørines kronik

Sørine Gotfredsen er en professionel og rutineret, fri og ofte provokerende debattør, og hendes synspunkter står helt og holdent for hendes egen regning.

Lisbeth Knudsen, Ansv. chefredaktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sørine Gotfredsen tegner på ingen måde Berlingskes holdninger i denne sag, hvad der kan dokumenteres meget enkelt ved et blik på de ledende artikler, vi har haft i avisen om sagen Breivik, og på de kommentarer og blogs, som jeg og min kollega i chefredaktionen, Tom Jensen, er fremkommet med forskellige steder om denne sag.

At vi ikke deler Sørine Gotfredsens opfattelse af det »lysende rationale« i Breiviks optræden ændrer ikke på, at Sørine Gotfredsens provokation nu engang er en del af en åben debat og af den ytringsfrihed, som vi hylder på Berlingske. Så må hendes argumenter, hendes mangel på empati og situationsfornemmelse i den aktuelle situation og hendes manglende klare afstandtagen til massemordet i Norge blive udsat for præcis den skarpe debat og det modspil, som har vist sig både på nettet og i avisen, siden kronikken blev bragt i lørdags. Sørine Gotfredsen er da også selv kommet med en beklagelse af dele af kronikken i Berlingske i går, og jeg noterer mig, at Christian Braad Thomsen i sin kritik af Sørine Gotfredsens indlæg netop ikke argumenterer for, at indlægget aldrig burde have været bragt, men at det selvfølgelig bør imødegås, som han da også har gjort det i netop Berlingske.

Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, sagde i forbindelse med tragedien i Norge, at sagen ikke burde være indledningen på en jagt på ytringer og det frie ord. Hvis vi lukker ned for nødvendige og modige debatter om vores samfund af frygt for destruktive kræfter, så har de destruktive kræfter vundet. Derfor må synspunkter som Sørine Gotfredsens om det multikulturelle samfund og forbindelsen til Breivik, frem og have et med- og modspil.

Burde Sørine Gotfredsens kronik være standset af Berlingskes nye debatregler på b.dk? Nej, absolut ikke.

Reglerne er ikke til for at hindre hverken provokatoriske eller stærkt udfordrende holdninger i at komme frem. De er til for at sikre, at debatten handler om sagen og ikke bliver til hadefulde personangreb eller injurierende, intimiderende påstande. De er til for at sikre, at alle deltager i debatten på lige fod og ikke under brug af anonymitet og falske navne.

En fortsat debat om ekstremisme og dens grobund og årsager er livsvigtig for udviklingen af et sundt og stabilt demokrati. Et seriøst modtræk til, at internettet og åbne demokratiske debatfora bliver kapret af en lille kreds af debat-sabotører og gjort til tumleplads for en hadefuld, afstumpet og ubrugelig diskussion, er desværre også nødvendigt.