Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Der skal være kærlighed til stede. Sex er godt, kærlighed er bedst«

Konfirmationssæsonen står for døren, om lidt siger tusindvis af unge konfirmander ja til Gud, inden mange af dem bliver bestrøet af en gaveregn. Berlingske har bedt en række debattører om at skrive en kort tale til årets konfirmander. En af dem er skuespilchef Morten Kirkskov.

Morten Kirkskov Fold sammen
Læs mere

Det er en del år siden, jeg var dreng. Så blev jeg konfirmeret, og så var jeg ikke dreng længere. Sagde man, der, hvor jeg kommer fra.

Jeg var trådt ind i de voksnes rækker. Det gik hurtigt. Og det var i øvrigt heller ikke sandt: Jeg var stadig en dreng, også efter konfirmationen. Det er jeg sådan set stadig.

Jeg savnede noget i min barndom. Det skal jo ikke nødvendigvis gå ud over dig, men det er nu engang sådan, at det, man har savnet i barndommen, får man aldrig siden nok af, som Tove Ditlevsen siger. (Hvis du ikke kender hende, så googl hende). Havde jeg haft de ting eller de muligheder, var overgangen til det der med voksen nok forløbet noget smartere.

Så nu lister jeg lige et par ting, så du ikke bliver ramt af det samme savn som jeg. Listen indeholder nogle grundting i tilfældig rækkefølge – et survival kit, der kan hjælpe dig med at få et godt liv:

• Lær at lave mad – du får noget at spise. Det gør dem, du elsker, også. Og så elsker de dig endnu mere.

• Lær om kunst, geografi, historie og politik. Så ved du, hvor folk kommer fra, og hvorfor de opfører sig, som de gør. De er alle sammen bare mennesker fra nogle steder i verden og med en historie, som har gjort dem til det meste af det, de er. Lige som dig selv.

• Lær alle de sprog, du kan komme i nærheden af. Folk bliver så glade, når du taler deres sprog, og du sidder ikke der som en idiot, der ikke forstår, hvad der sker.

• Vid, at penge betyder alt for, hvordan verden fungerer – og prøv at glemme det igen, når du skal tage afgørende beslutninger.

• Og så noget med sex og kærlighed: Sex er godt, og man skal kun have det, når man har lyst, og med nogen, man virkelig godt kan lide. Der skal være kærlighed til stede. Sex er godt, kærlighed er bedst.

Kære konfirmand.

Du har allerede taget en stor beslutning, nemlig at blive konfirmeret. Om du har taget den, fordi du tror på Gud eller på grund af pengene og festen og sprutten – eller på grund af det hele – ved jeg ikke, men du har taget en stor beslutning.

Tag også en anden stor beslutning: Kig på et billede af dig selv som lille, og beslut dig for at passe godt på det menneske, du ser på billedet. Elsk og respekter det menneske og kæmp for, at vedkommende får et dejligt liv.

Tillykke med konfirmationen.

Klik på de fem links i artiklen for at læse de øvrige konfirmationstaler.