Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Der er mangel på arbejdskraft – ikke job

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske gengiver 1. oktober en analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd (AE), som konkluderer, at den største udfordring på arbejdsmarkedet er mangel på job. Desværre er analysen baseret på tre misvisende antagelser, hvilket fører til en fejlagtig konklusion.

Den første misvisende antagelse er, at AE opgør, at der for hver ledig stilling er 11 kontanthjælpsmodtagere, og at det derved er tæt på umuligt for den ledige kontanthjælpsmodtager at komme i job. For at nå et så højt tal som muligt bruger AE samtlige ca. 150.000 kontanthjælpsmodtagere, hvoraf langt størstedelen ikke er forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Den anden misvisende antagelse er, at AE bruger stillingsopslag på Beskæftigelsesministeriets jobportal til at måle beskæftigelsesmulighederne. Stillingsopslag på Jobnet udgør kun en del af virksomhedernes nyansættelser i Danmark. Det havde været mere retvisende at henvise til de ca. 700.000 nyansættelser, som årligt sker i Danmark. Det svarer til ca. 80 nyansættelser hver time døgnet rundt, hvoraf ca. en tredjedel besættes af personer, som ikke kommer fra forudgående beskæftigelse.

Den tredje misvisende antagelse er, at AE opgør både ledige og job på kommuneniveau for at antyde, at ledige kun har mulighed for at søge efter arbejde i samme kommune. Eksempelvis fremhæves Kerteminde i analysen som en kommune, hvor der er få job at hente, men ser man eksempelvis mod nabokommunen Odense, er der markant flere ledige stillinger per kontanthjælpsmodtager.

Virkeligheden er altså ikke, som AE-rådet forsøger at tegne et billede af, at der er stor mangel på job for ledige. Det forholder sig direkte omvendt: Arbejdsmarkedet har ikke mangel på job – det har mangel på arbejdskraft. Beskæftigelsen har været støt stigende over hele landet siden 2013, og vi har en meget lav ledighed. Hertil kommer, at eksempelvis både Det økonomiske Råd og Nationalbanken forventer, at beskæftigelsen vil fortsætte med at stige med ca. 50.000 i de kommende to år.

Situationen på arbejdsmarkedet er, at virksomhederne har sværere og sværere ved at finde de rette medarbejdere. Beskæftigelsesministeriets seneste opgørelse af virksomhedernes forgæves rekrutteringer viste, at der var ca. 15.000 tilfælde, hvor virksomhederne havde problemer med at finde medarbejdere. Det er en stigning på 30 pct. på landsplan sammenlignet med året før. Dette billede gælder i alle dele af landet, hvor forgæves rekrutteringer er stigende i de otte såkaldte arbejdsmarkedsregioner.

Det gælder også for stillinger, som ifølge Beskæftigelsesministeriet ikke kræver nogen formel uddannelse såsom servicemedarbejder, køkkenmedhjælper og rengøringsassistent.

Den største udfordring på arbejdsmarkedet er derfor ikke mangel på job, men mangel på arbejdskraft.