Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Der er behov for en akut detox, når det gælder danske bloggeres useriøse udtalelser om sundhed og helbred

Foto: Kasper Palsnov/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeliggørende sundhedsidealer bliver dagligt formet i de danske folkeskoler og kan associeres med en øget tilgængelighed til den femte influerende statsmagt – bloggerne.

Slik-frie uger. Slankende poseringer. Kostplaner. Eksempler på dødsenstriste trends og slutproduktet af manglende ansvarsfølelse hos den autonome blogskribent på de sociale medier.

Jeg er en almindelig ung kvinde i det danske digitale samfund, svøbt ind i tristheden, dels som selvstændigt individ, dels som veninde, søster og medborger. Visuelle medier bidrager til et unuanceret og uopnåeligt kropsideal, som i værste fald kan have fatale konsekvenser for teenagepigens selvtillid, selv-accept og sundhedsforståelse.

Er en flad mave lig med sundhed? Ikke nødvendigvis. De ytringsfrie sociale medier tillader alle med et kamera at være sin egen lykkes ekspert – også når det gælder falsk ekspertise. Og de bør passe på. Det smitter.

Flere af de unge hunkønnede trendsettere – de selvudnævnte glutenallergikere – har inddraget folkesygdommen glutenintolerance i deres sundhedstrip, og på missionerende vis udbasunerer de deres uvidenhed offentligt. Deres diagnostiske ytringer om mavesmerter, uren hud og træthed, når ud til den hormonelle 15-årige pige med månedlige menstruationssmerter, bumser og teenage-sløvhed af normal variant og medfører et psykologisk dilemma mellem sociale forventninger og personlige behov. Hvornår er sygdomsrelateret stigmatisering blevet moderne?

De unge piger sluger alle indtryk, som var det en spinatsmoothie, og en epidemi har spredt sig, hvor ingen er gode eller tynde nok. Der er altså behov for en akut detox, når det gælder danske bloggeres useriøse udtalelser om sundhed og helbred.

Stil krav til bloggerne

Som medicinstuderende ønsker jeg et øget fokus på individets sundhed og kroppens signaler. Ny viden er kun et klik eller swipe væk, og cyberspace tillader alverdens viden og trends at sprede sig som ringe i vandet. På godt og ondt. Puberteten er en tid, hvor kroppen undergår de fleste fysiologiske, psykologiske og sociale ændringer, og ekstrem ekstern påvirkning rokker ved fundamentet.

Vil det skade at stille krav til de indflydelsesrige unge kvinder? Nej. Vi bør stille krav. På lige fod med folkeskolelæreren. De unge har ikke lært at selektere sandt fra usandt og sundt fra usundt, og ansvaret ligger derfor hos afsenderen.

Balancen mellem inspiration og destruktion er i min optik tippet til den forkerte side og bør italesættes, før vores døtre og søstre føler sig alt for uperfekte til at gå vores verden i møde. Jeg ønsker, at mit budskab når ud til alle unge kvinder i Danmark – også til de magtfulde bloggere og de påvirkelige teenagepiger.