Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den yngre mand 2016

Kathrine Lilleør Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg ser ham alle steder. Han er 25-40 år, har solbriller og skægstubbe. Skjorten hænger ud over bukserne, for at skjule bildækket om hans mave. De helt rigtige sneaks sætter to streger under, at han er ikke så voksen, at det gør noget. Verden ligger åben, og han er fri til at gøre lige, hvad han vil. Selvom han sjældent gør det. For hans kæreste gør det for ham. Især hvis de har børn. Let sammenbidt kører han Christianiacyklen hen foran Emmerys, hvor han et øjeblik lader unger være unger for at gå ind og købe sig en tiltrængt espresso, som han dog hastigt bærer ud til cyklen. Børnene skal jo ikke være alene. Eller nogen skulle nødig se, at de var alene.

Kaffen er en af den yngre mands mange flugtveje. For han er altid på flugt. Især fra sin kvinde. Han gør, hvad hun siger og mere til, men alligevel gider hun ikke gå i seng med ham. Måske engang imellem, men ikke ofte nok. Hvilket er ham en gåde, som han står afmægtig over for, for han aner ikke, hvorfor det er blevet sådan. Han har ikke forandret sig, synes han. Men det har hun til gengæld. Siden de fik børn, blev hun en anden. Kun ét står ham klart, og det er, at han da slet ikke kommer i seng med hende, hvis han ikke styrer efter de regler, de fælles har vedtaget. Sætter alt ind på at leve, som de forestillede sig det, da de lå og så hendes mave vokse. Men det er så meget lettere at drømme end at oversætte drømme til virkelighed. Især når virkeligheden ligger et helt andet sted, end man troede. Tag nu børnene. De er vidunderlige. Bestemt. Men de fylder godt nok alting. Især for hende. Han kan kun nå hende via børnene. Og så alligevel ikke, for selv på de bedste stranddage, hvor Solen går ned over sovende børn, da er hun ham egentlig ikke nærmere end på helt almindelige dage, hvor de knap ser hinanden.

Hvis man føler sig overset af sin elskede, er det godt at begynde med at få øje på sig selv. Få blik for det faktum, at når afstanden mellem forventninger og virkelighed bliver for store, er det ikke virkeligheden, der er noget galt med, men vores sans for den. Den yngre mand forsøger med et stålgreb at få tilværelsen til at føje sig efter hans forestillinger om, hvem han gerne vil være frem for at lade livet lige nu fortælle ham, hvem han er. Hvad enten han føjer sin kvinde, eller han gør oprør mod hende ved at planlægge sin fritid væg til væg med arbejde, træning og dårlige undskyldninger, er begge dele og alt ind imellem, en flugt. Ikke fra hende. Sådan kan det umiddelbart se ud. Men det er ikke hende, han flygter fra. Han flygter fra at blive en voksen mand. Han vil hellere give andre og især hende skylden for, at virkeligheden kører på tre hjul. Langt hellere end selv at påtage sig ansvaret for, at han ikke kan få vejret, og indrømme, at han ikke aner, hvordan han skal få luft.

Er der forskel på den yngre mand 1916 og 2016?

Nej. Den yngre mand har altid været sådan. Mirakuløst bliver han en dag en voksen mand. Nemlig den dag, hvor han holder op med at flygte og ikke længere giver andre skylden for sin melankoli. Allermindst sin kvinde.