Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den undertrykte seksualitet og terror

Jeg vil på ingen måde undskylde Meetins handling. Den er afskyelig. Men bag enhver forbrydelse skjuler der sig en psykologisk forklaring. Jeg tror, at hans forbrydelse kunne have været undgået, hvis han som muslim havde kunnet leve i fred og fordragelighed lige meget hvem, han ønskede at dele seng med.

Henrik Day Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad får en muslimsk mand til at dræbe 49 bøsser, der var ude at feste en lørdag aften i Orlando?

Omar Meetin havde selv flirtet med mænd og kom regelmæssigt i det homoseksuelle miljø, angiveligt helt op til 12 gange på klubben, hvor han begik sin massakre. Meetins ex-kone beskriver ham som meget voldelig, hvilket er en stor risikofaktor for at begå ny vold.

Meetin levede et dobbeltliv som muslim og homoseksuel. Mange muslimer fordømmer homoseksualitet. Også i Danmark lever mange muslimske bøsser et dobbeltliv. I det muslimske miljø i København er det et kendt fænomen, at visse muslimske taxachauffører holder øje med andre muslimer i det Københavnske natteliv og sladrer til den muslimske bøsses familie, hvis han ses på en homo-cafe.

Den psykologiske belastning ved at leve et dobbeltliv er enorm. Man er konstant splittet mellem sine seksuelle lyster og familiens fordømmelse. Ligesom ved æresdrab af muslimske kvinder, kan det for muslimske bøsser få dødelige konsekvenser. Jeg har selv hørt om en palæstinensisk bøsse, som blev truet på livet af sin bror, fordi han var homoseksuel. Organisationen for homoseksuelle af anden etnisk herkomst, Sabaah, kan oplyse om flere lignende historier.

Hvad sker der med mennesker, som opdrages i et strengt, religiøst miljø, der forbyder, at man udlever sin seksualitet? Ja, i Europa finder vi flere historiske eksempler på, at streng opdragelse kan føre til alvorlige konsekvenser hos den undertrykte. Meetin eksploderede til sidst og myrdede 49 uskyldige mennesker.

Jeg kan kun frygte, at ortodokse imamer i deres fredagsbøn vil sige, at vejen til at løse et problem som Meetin er ikke at give efter sin seksualitet. Havde Meetin ikke syndet mod Gud, var det ikke endt så galt. Efter fredagsbønnen må de muslimske mænd, der er til mænd, gå hjem og skamme sig endnu mere.

Det er ikke kun visse muslimer, der opdrager folk meget strengt på det seksuelle område. Visse religiøse sekter gør det samme og bruger ofte det psykologiske trick at isolere medlemmerne fra omverden, så et brud med sekten betyder et tab af hele sin omgangskreds. Truslen om social isolation kan være et særdeles effektivt våben til at få den »bortløbne« søn eller datter til at rette ind. Jeg var for mange år siden kæreste med en amerikansk/brasiliansk mand, der netop var opvokset i et sådan miljø og kender det derfor ret indgående. Familien udøvede brevkontrol for at sikre, at han ikke modtog breve fra mænd og kontrollerede ham i ét væk.

For år tilbage var flere katolske lande også med på anti-homo-vognen. I et land som Polen er man fortsat meget fordomsfuld, og Rusland er berygtet for sit had mod homoseksuelle.

Derfor er et glædeligt, at det katolske Sydeuropa nu fører an og har godkendt homo-ægteskaber. Mange familier er ikke glade, hvis deres søn er bøsse, men de vælger ikke at tale om det og bibeholder sønnen som en del af familien. Mine portugisiske, homoseksuelle venner lever alle i et tæt forhold til deres familie.

Det kan altså lade sig gøre at bevæge sig fra et fordømmende syn på homoseksualitet til at acceptere det. Den katolske kirke har bevæget sig meget, og det er i dag muligt som homoseksuel at leve i Spanien, Frankrig og Portugal stort set, som det er i Danmark.

Derfor bør muslimer, der vælger at leve i Vesten, også indrette sig og lære af Sydeuropas rejse fra fordømmelse til accept. For 100 år siden var Danmark jo også meget mere fordømmende end i dag. Tænk blot på en person som Herman Bang, der ikke havde et nemt liv.

Vejen til at undgå nye massakrer mod homoseksuelle er derfor, at muslimer i Vesten taler imod det middelalderlige syn på homoseksualitet. Undersøgelser viser, at mellem fem og ti pct. af alle mænd er homoseksuelle, så i et land som Egypten bor der altså op mod fire millioner bøsser. De muslimer, der hader homoseksuelle, kan derfor lige så godt én gang for alle vende sig til naturens orden. Ved at lade som om fænomenet ikke eksisterer, er dele af den muslimske verden med til at skabe dræbermaskiner som Omar Meetin.

Sigmund Freud kan bebrejdes for meget, men hans teorier om, at undertrykt seksualitet fører til psykologiske problemer, er lige så sande i dag som for hundrede år siden i Wien.

Jeg vil derfor opfordre de muslimer, som fordømmer homoseksualitet, til at se sig selv i spejlet og stille sig selv spørgsmålet, om de fortsat vil udøve psykologisk tortur mod de fem-ti pct. af muslimske mænd, som er til mænd. Hvis man som forældre elsker sit barn, må man lære også at elske det, hvis barnet som voksen vælger at gå i seng med en fra det samme køn.

De muslimer, som bor i Vesten, har selv valgt det. Med det valg følger også, at man indretter sig og ikke ønsker at indføre et mini-Qatar. Det er naturligvis langt fra alle muslimer, der fordømmer homoseksualitet, men de, der gør, bør rejse hjem igen. Vi har ikke brug for et dybt diskriminerende menneskesyn.

Jeg vil på ingen måde undskylde Meetins handling. Den er afskyelig. Men bag enhver forbrydelse skjuler der sig en psykologisk forklaring. Jeg tror, at hans forbrydelse kunne have været undgået, hvis han som muslim havde kunnet leve i fred og fordragelighed med sine venner og familie lige meget hvem, han ønskede at dele seng med.