Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den pæne sociale kontrol

»Social kontrol er, menneskeligt set, en stærkere undertrykkelsesmekanisme end det meste lovgivning.« Fold sammen
Læs mere
Foto: NOEL CELIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hej. I dag skal vi tale om social kontrol. Ikke den, der udgår fra visse indvandrermiljøer, men en anden, mere »pæn« af slagsen. Nemlig de sociale eksklusions- og skammermekanismer, der cirkulerer i medier, på uddannelsessteder, i offentlige institutioner og såmænd også på politisk niveau. Tænk anklager om »racisme«, tænk paralleller til 1930’erne, tænk dehumanisering af dem, der ikke taler meningsmagten efter munden. Retoriske greb, der har som eneste formål at intimidere anderledes tænkende til at tie stille, rette ind, bøje nakken og kvæle bekymringen for deres børns fremtid. Social kontrol er, menneskeligt set, en stærkere undertrykkelsesmekanisme end det meste lovgivning. Den adskiller sig også fra den almindelige udvikling af fredelige, sociale spilleregler, fordi den bor i det personlige rum. Oprør mod kontrollen har helt personlige konsekvenser for den enkelte, og udgør et socialt kors, som man skal være temmelig hårdhudet og ressourcestærk for at bære.

Netop det med ressourcestyrken er spændende, for den pæne sociale kontrol kommer nok ovenfra, men rammer alle, der begår tankeforbrydelser. Høj som lav. Særligt perfidt er det dog, at det er de mest udsatte – dem, der bor i og oplever problemerne på egen krop – som kan have sværest ved at sætte sig op imod skammermagten.

Og hvorfra udgår den så, kontrollen? Jo, eksempelvis fra licensfinansierede radioprogrammer, der trawler Facebook igennem for at finde og udstille almindelige borgere, der ytrer sig på en måde, kontrolenhederne ikke bryder sig om. Eller som fanger politikere i at bruge ikke-godkendte ord og medvirker til at oppiske shitstorme, som er skammernes automatvåben. Det kan også være helt ude i civilsamfundet, når arbejdspladser og uddannelsessteder mere eller mindre direkte tilkendegiver, at visse holdninger (også de på ingen måder ekstreme) medfører sociale og/eller professionelle sanktioner. Vi ser det, når etablerede medietyper kræver bestemte stemmer elimineret fra debatten, fordi de, på bedste DDR-manér, ikke tolererer uenighed. Fra dette segment udspringer også hæren af tonemestre, der sidder klar til at udskrige forargelsen og opvigle det etablerede had – for det er, hvad det er – ved hver en lejlighed. For at smede og hæfte brændemærket på de formastelige, der taler ærligt om det, der sker i vores land. Tankefængslets opkørte lejrkommandanter.

Alt sammen med den for kontrollanterne heldige bivirkning, at gabestok-effekten får en del til at tie. Selvom presset på vores samfund fra den store indvandring efterhånden er så tydeligt, at det kræver mere end udskamning at undertvinge sandheden.

Men hvad skal almindelige mennesker så gøre, når de forståeligt nok ønsker at ytre sig om volden, utrygheden og den tiltagende opløsning af det land, de elsker? Det er meget enkelt: De skal blive ved, i erkendelse af, at den sociale kontrol endnu (!) primært fungerer ved diffamering. Efterhånden som multikulturens makabre sider bliver umulige at skjule, vil det sociale stigma og dets virkekraft aftage. De bekymrede skal finde sammen i netværk og hjælpe hinanden økonomisk med de bødestraffe, vores retssystem utvivlsomt vil pålægge dem. Og så skal de se at stemme på de (få) partier, der har vores børns frihed på sinde. Vi har kun hinanden i dette lille land, men det er heller ikke dårligt.