Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den mystiske indvandrervirus

»Men min egen profession, lægerne, er hovedskurken. For vi udarbejder de udtalelser, som ligger til grund for, at kommunerne tildeler førtidspension.«

Henrik Day Poulsen, speciallæge i psykiatri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Berlingske kunne i weekenden dokumentere, at næsten en tredjedel af indvandrere fra Libanon og Bosnien modtager førtidspension. Ugebrevet Mandag Morgen kunne i denne uge oplyse om en eksplosion i udgifterne til ikke-vestlig indvandring. DR-nyheder kunne oplyse om, at 100 asylansøgere, primært fra Syrien, ankommer hver dag. For at opnå førtidspension skal man have en alvorlig fysisk eller psykisk sygdom, der stort set umuliggør varetagelse af et arbejde. Alle behandlingsmuligheder skal være udtømt. Så hvad er det for nogle sygdomme, der invaliderer en tredjedel af palæstinenserne og bosnierne? Hvad medfører, at lige præcis disse personer har et så svageligt helbred, at de slår alle andre folkeslag? Har de en særlig virus, som vi ikke kender?

Læs også: Udgifterne til indvandrere er eksploderet

Flere indvandrere på førtidspension har fysiske sygdomme, men den hyppigste diagnose er post traumatisk stress syndrom, PTSD. Denne diagnose kræver, at man har været udsat for en exceptionel katastrofelignende begivenhed, der vil medføre symptomer hos praktisk talt enhver. Symptomerne skal optræde senest seks måneder efter traumet og hos de fleste allerede efter senest tre måneder. Forekomsten er otte procent hos mænd og 20 procent hos kvinder, men kun en tredjedel bliver kronisk ramt. Mange af især indvandrerkvinderne er familiesammenført og ikke flygtninge. Her er der ikke tale om tortur, KZ-lejre eller kidnapning. Så at næsten en tredjedel modtager førtidspension er lægeligt set en gåde. Hvis skyld er det så, at så mange lever af passiv forsørgelse? Naturligvis har personen, der modtager førtidspension på forkert grundlag, selv en stor del af skylden. Men min egen profession, lægerne, er hovedskurken. For vi udarbejder de udtalelser, som ligger til grund for, at kommunerne tildeler førtidspension. Hvis en speciallæge udtaler sig, er det en meget vægtig faktor i en sag om førtidspension.

Jeg har læst hundredvis af udtalelser fra mine kolleger, og i stort set ingen af dem tager lægen stilling til dårlig integration som en del af det samlede kliniske billede. Det er i skarp modsætning til verdenssundhedsorganisationen WHO, som i sin diagnoseliste inkluderer diagnosen akulturationsvanskeligheder, der betyder, at dårlig integration kan medføre problemer med at fungere. Det er ingen sygdom, men en social begivenhed. Det skal altså ikke behandles af hverken psykolog eller læge.

Læs også: Er du en god forretning?

Så med mindre, at visse indvandrere fra ikke-vestlige lande har et hidtil uopdaget skrøbeligt helbred eller lider af sygdomme, som danske læger ikke kender, er der ingen lægelig forklaring på den ekstremt høje forekomst af førtidspension til ikke-vestlige indvandrere. Lægeforeningen har indtil videre været tavs. Sundhedsstyrelsen har været tavs. Imens fosser pengene ud af statskassen.

Vi har brug for en revurdering af mange af de indvandrere, som måske fejlagtigt har fået tildelt førtidspension. De, der virkelig er syge, skal opretholde pensionen. De, der har fået den tildelt på et fejlagtigt grundlag, skal indplaceres på arbejdsmarkedet. Dårlig integration er ingen undskyldning for ikke at arbejde. Det er meget alvorlig fysisk eller psykisk sydom. Min opfordring til politikerne er få gennemgået de mange indvandrere på førtidspension med en second opinion. Vi har ikke råd til at lade være.