Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den lille pige med pengene

Camilla-Dorthea Bundgaard: »Kvind dig op og tag ansvar!« hedder en ny kampagne søsat af to MFere og en MFer in spe. De tre damer vil ruske op i den kvindelige del af den danske befolkning med opfordringen om, at kvinder må og skal sætte sig ind i de samfundsøkonomiske udfordringer, Danmark står over for, fordi andet er uansvarligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også kvinder må sætte sig ind i den økonomiske situation, samfundet er i, men vi opdrages ikke til det. Den 10. januar helt tilbage i 1968 skrev husmoder fru Lissy Elmquist i Berlingske Tidende: »Der er f.eks. den holdning, vi har til vore døtres uddannelse. (...) De må i hvert fald kunne forsørge sig selv (...) Der er en himmelvid forskel på den holdning og den mere uudtalte indstilling, man har til sønnens uddannelse (...) det ligger i luften, at pigerne skal bare kunne klare sig selv (...) Vi opdrager de unge piger af i dag til en slags egoisme.«

Tilbage i 1968 lød det fra alle sider, at kvinder skulle i gang med at udnytte de tilkæmpede muligheder til fulde. Nu om dage får alverdens strukturer skylden for, at kvinden ikke får løn som fortjent, ikke starter virksomhed eller besidder en ledelsespost. Spørgsmålet er, om den indstilling ikke har været med til at give indtryk af, at penge og økonomi ikke er for den enkelte kvinde. Er det noget, mænd i jakkesæt kan og gør, mens kvinder er gode til noget andet? Måske noget med socialt ansvar og omsorg? Det vi ikke har forstået er, at penge netop handler om at tage et socialt ansvar og drage omsorg for os selv og hinanden.

I 2008 tjente en kvinde ansat i det private 79 kroner, hver gang en mand i samme stilling tjente 100 kroner, så noget indikerer, at kvinder ikke er gode nok til at påberåbe sig løn som fortjent. Kun 12 procent af vækstiværksættere er kvinder. Kvinder iværksætter for at få frihed til at indrette sig, som de vil, ikke for at skabe vækst. Et opkald til redaktionen på »Penge og Privatøkonomi« afslørede, at kun ca. 30 procent af oplaget ender i kvindehænder, og at procentdelen bliver endnu mindre, hvis vi kun kalkulerer med de læsere, der har fast abonnement. Kvinder opdrages til at tage et socialt ansvar, men de lærer ikke, at det også betyder, at de må tage ansvar for privatøkonomien, så de ikke ligger samfundet til last, at de må tage økonomisk ansvar i deres parforhold til gavn for også mand og børn, og at de må tage ansvar for samfundsøkonomien. Kvinder kan lige så vel som mænd lære om penge, tjene dem og skabe vækst, men alligevel sidder vi fast i det, husmoderen fra ’68 kalder ved rette navn: egoisme. Kvinder har endnu ikke lært, at samfundet er os. Også kvinderne. Det er på tide, at kvinder tager et socialt ansvar – også økonomisk.