Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den frie ret til selv at bestemme

Søren Hviid Pedersen: Ja, så er den gal igen med demokrati og menneskerettigheder.

Søren Hviid Pedersen. Cand.scient.pol. og ph.d. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er vi dog lette at forarge her i Vesten. Så snart det arabiske forår har kastet diktatorernes åg fra arabernes hårdt prøvede rygge og skuldre, så hagler kritikken ned over de nyfødte demokrater. Det formastelige består åbenbart i, at araberne rent faktisk gerne vil give politisk udtryk for deres grundlæggende værdier og livsanskuelser.

Nu har Vesten gennem efterhånden mange år kritiseret de arabiske lande for deres demokratiske underskud og manglende politisk-demokratiske kultur. Når de så endelig får deres politiske frihed og bruger den til at træffe politiske beslutninger, ja, så er det også galt. Ja, det er sørme svært at stille Vestens »intellektuelle« smagsdommere tilfredse.

Problemet er, at araberne først kan undgå kritik fra Vestens side i det øjeblik, de ikke mere ser sig selv som en del af en arabisk og muslimsk kultur. Fejlen fra Vestens side er at kombinere demokrati og liberalismens største terrorinstrument, menneskerettigheder. Først når alverdens folkeslag og kulturer ligner vores kultur med liberalisme, miljøkatastrofer, pornografi, abort, forbrugerisme, ateisme og individualisme, ja, først da, er araberne »sande« og »civiliserede« mennesker.

Fejlslutningen består i, at demokrati kun er godt, når det også kombineres med liberalisme og menneskerettigheder, hvilket er noget forfærdeligt vrøvl. Demokrati er et folks ret til selv at bestemme indholdet af de politiske beslutninger, hverken mere eller mindre. Alt efter hvilke værdier og livsanskuelser et folk har, så får man også et meget forskelligt indhold af de beslutninger, der træffes.

Det kan derfor ikke overraske, når muslimske befolkninger ønsker, at muslimske værdier og principper skal være indeholdt i nogle af de politiske beslutninger, de træffer. Skal vi virkelig sætte os til dommer for det? Ønsker vi netop ikke selv, at danske værdier og anskuelser er en integreret del af de politiske beslutninger der træffes i Danmark. Omvendt: lige så lidt som vi skal blande os i, hvorledes forskellige muslimske politiske systemer træffer deres beslutninger, lige så lidt skal de bestemme hvorledes vi, her i Vesten, træffer vores politiske beslutninger.

Hvis de vil indføre Sharialov i deres lande har de selvfølgelig enhver ret til at gøre det, og vi har herhjemme selvfølgelig ret til at leve efter vores forskrifter og ønsker. Er det ikke sådan, man opretholder fred i verden? Så glem alt om menneskerettigheder og at de skal ligne os, det skaber kun konflikt og undertrykkelse.