Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den forlorne frihed

Bylinefoto: Peter Kurrild-Klitgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialistisk Folkepartis formand, Pia Olsen Dyhr, har i et forsøg på at relancere sit trængte parti valgt at erklære, at dets mål nu skal være at skabe mere »frihed«. Men der er omtrent så megen frihed i SF-lederens politik, som der er hare i forloren hare.

Historisk har frihed i århundreder først og fremmest været set som fravær af tvang: At man som menneske er frit, når andre ikke med vold eller truslen om vold forhindrer én i at gøre det, man selv ønsker.

Så man har f.eks. religionsfrihed, når man ikke trues med straf eller forfølgelse, hvis man tilhører eller praktiserer en anden religion end den, magthavere måtte ønske. Man har økonomisk frihed, når man ikke berøves de penge eller værdier, man har erhvervet sig retmæssigt, eller når man ikke forbydes at handle med andre mennesker.

Man kalder ofte dette klassiske frihedsbegreb for »negativ frihed – ikke fordi det er dårligt, men fordi friheden defineres som fraværet på sin modsætning. Det eneste, der behøves, for at mennesker er frie (i almindelighed eller i en konkret sammenhæng) er, at andre holder sig tilbage. At de ikke med vold eller trusler forhindrer mennesker i at gøre med dem selv og deres ejendom, hvad de måtte ønske. Så når man i de klassiske borgerretserklæringer oplistede frihedsrettigheder, var disse først og fremmest ment som begrænsninger på politiske magthaveres brug af statsmagten.

Denne frihedsopfattelse lever op til nogle helt simple forudsætninger: Så længe grænserne mellem »dit« og »mit« er rimeligt præcist defineret, er ét menneskes ret til frihed umiddelbart forenelig med andres. De kan naturligvis komme i konflikt, men som regel kan den enes frihed sameksistere problemfrit med den andens. Min frihed til efter forgodtbefindende at ryge eller ikke ryge i mit eget hjem begrænser ikke andres tilsvarende ret. Min frihed til at tro på den ene gud eller den anden eller slet ikke, tvinger ikke andre til at tro på noget som helst.

Helt anderledes med den »frihed«, som socialisterne (oftest) taler om – og som illustreres meget fint af Olsen Dyhrs egen retorik. Denne defineres næsten altid »positivt« – om evnen »til« at kunne gøre noget givent. Man er ikke fri, hvis man ikke kan købe det, man gerne vil, eller ikke kan få den uddannelse, man gerne vil, osv. Her står problemerne i kø.

For det første bliver friheden nærmest absurd at have som mål al den stund, at ingen så nogensinde kan blive »frie«. Eftersom menneskers ønsker er uendelige og uudtømmelige, er ufriheden dermed også allestedsnærværende. Jeg er f.eks. 169 cm høj, fynbo og menneske, og jeg er så »ufri«, hvis jeg ikke kan være to meter høj, amerikaner og halvgud?

For det andet er den enes »positive« frihed altid automatisk i konflikt med andres frihed. Man kan f.eks. ikke på samme tid have frihed til at ryge og frihed til at være et sted, hvor der ikke ryges. Alle mennesker kan ikke have friheden til at komme til orde det samme sted på samme tidspunkt osv.

Sidst, men ikke mindst, bliver denne forlorne frihed uvilkårligt autoritær og måske endog totalitær i sine konsekvenser. For hvis »frihed« er et krav om, at andre ikke blot skal blande sig uden om, men sørge aktivt for, at bestemte ønsker opfyldes, forudsætter den derfor i sin konsekvens altid i praksis, at »nogen« må gøre noget for at »frigøre« borgerne – og det vil typisk sige, at staten skal tage fra nogle og give til andre. Dermed bliver sfæren af henholdsvis »dit« og »mit« udvisket til et altomfattende, kollektivistisk »vores«, og hvis ufriheden er potentielt allestedsnærværende, bliver statens magt det også.