Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den er hjemme, Thorning

»Allerede i 2013 fastslog jeg på denne plads, at »Helle Thorning vinder igen«. Halvandet år senere er der kun ét at sige: Jeg får ret.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget kunne ikke være timet bedre for statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes regering. Det kom hverken for tidligt eller for sent, men lige til tiden og endda sammen med foråret. Allerede 18. november 2013 fastslog jeg på denne plads, at »Helle Thorning vinder igen«. Halvandet år senere er der kun ét at sige: Jeg får ret.

I korte træk skrev jeg dengang: Opsvinget venter lige om hjørnet. Vi er kommet igennem de syv magre år, og nu venter der en tid med fornyet optimisme og tro på fremtiden. Og så er vi tilbage ved den fortælling, som Socialdemokraterne skal se at få ud til vælgerne. »Hun førte os frelst gennem krisen.« I medgang og modgang: »Helle Thorning, det sikre valg.« I ly af krisen har regeringen gennemført/-trumfet en række reformer, som den ellers aldrig kunne være kommet igennem med. Nu hvor reformerne er på plads, kan regeringen sammen med det gryende opsving begynde at dele gaver ud. Lur mig om de igangværende finanslovsforhandlinger ikke ender med lidt penge, der især er møntet på de vælgere, regeringspartierne allerede har, og som kan vindes tilbage, såfremt man spiller sine kort rigtigt og kommer ud med gaverne tids nok til det mærkes. Skab vindersager, som viser, at regeringen har både puls og handlekraft, og som flertallet af vælgere bifalder. Og inden oppositionen når på banen og snupper dem.

Læs også: INDSPARK: Helle Thorning vinder igen

Sådan skrev jeg dengang, og opsvinget kom. Gaver blev uddelt i en rød finanslov, og vindersager blev taget hjem og vundet. Senest satte Socialdemokraterne mirakuløst oppositionen og især Dansk Folkeparti tæt på skakmat i indvandrerdebatten med kampagnen »Stil krav«. Unfair vil et fåtal mene, men flertallet bakkede op. Meningsmålingerne tager ikke fejl.

Oppositionens politik og modsvar: offentlig Nulvækst. Ærligt talt. Lyder det ikke som det, vi ønskede os sidste jul? Dengang vi troede, at det at spare var det eneste, vi skulle resten af livet. Nu er situationen en anden, og har vi ikke alle en mor, en pårørende, der er på plejehjem, på hospitalet, og som har brug for et offentligt velfærdssamfund i fremgang fremfor stagnation. Det er sådan, vi tænker nu. Og derfor vinder Thorning. Vinder over en opposition, der er tæt på lammet – på udlændingedebatten – på velfærdsdebatten – og fordi beskæftigelse, opsving og optimismen bare vokser og vokser.

Læs også: Socialdemokraterne fortsætter fremad i ny måling

Hvis nogen skulle være i tvivl, så kig på oppositionen. Prøv blot at kigge på Venstres forsøg på at genoplive »løftebrudsdiskussionen«. Det bider ikke længere på os. Hør Lars Løkkes forsøg på at tale om økonomiske udfordringer om ti år. Vi gider ikke høre om det. Eller se på de Konservatives vanvittige og usmagelige kampagne, hvor man prøver at kapre vælgere ved at koble nazisme og islam. Panikken i den borgerlige lejr er åbenlys. Jordskreddet er i gang lige under fødderne på dem. Og når momentum først flytter sig, som det sker lige nu, så er chokket så meget større. For alle ved jo, at det er en næsten umulig opgave at rette hurtigt nok op på. Supertankeren med kurs mod den sikre valgsejr er på ingen tid blevet forvandlet til en båd, hvor der trænger mere og mere vand ind, uden at nogen kan få sat gang i pumperne.

Mon ikke Helle Thorning-Schmidt har aflæst dette og fyrer torpedoen af i næste uge? Mit bud er, at valget bliver udskrevet her.

»Allerede i 2013 fastslog jeg, at 'Helle Thorning vinder igen'. Halvandet år senere er der kun ét at sige: Jeg får ret.«

Posted by Berlingske on Wednesday, April 15, 2015