Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den danske sommer er socialist

»Byger, der går og kommer«. Undertiden heldagsregn. Det danske sommervejr er som sædvanlig ustadigt. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man siger, at det triste og omskiftelige danske sommervejr er en uberegnelig elskerinde. Forholdet bliver aldrig stabilt. Tætheden er flygtig. Du føler dig svigtet, men du har ikke krav på ægte kærlighed. Du håber og tror altid det bedste, for ellers kunne du ikke leve i det. Du er kort sagt overoptimistisk på den umulige konstruktion.

Hun er tydeligvis socialist. Hun har nemlig en evne til at gøre alle fattige, ulykkelige og misundelige. Hun fryder sig, når snobberne sidder og fryser i deres dyre drivvåde sommerhuse i Tisvilde. Alle skal fryse, og alle skal blive våde. Hun knuser det personlige initiativ og troen på egne evner. Hun råber til dig og alle andre gennem regnen: »Du er intet, og du vil altid være underlagt min vilje.« Alle er lige. Lige meget hvor du er. Lige meget hvem du er. Ja, selve den danske velfærdsmodel bygger på en fælles oplevelse og solidaritet med de andre danskere i gråvejret.

Læs også: Et isbjerg så stort som Sjælland har revet sig fri af Antarktis

Hun er defaitist, fordi hun er vores bitre skæbne. Hver en grå sky beviser, at større kræfter former vores liv. Hun lader sin vilje ske uden omtanke på sparsomme feriedage, fødselsdage eller skrøbelige parforhold. Her er ingen retfærdighed, og her er intet retskrav. Her er blot et stort kaotisk uforudsigeligt system, vi må leve i og under.

Hun er intrigant. Hun har sans for splid og konflikt. Hun splitter familier på minutter og starter et ondt blame-game om, hvem der har glemt paraplyen, nægter at tage gummistøvler på eller bare stirrer tomt ned i sin mobil. Hun er eksistentialist. For hvert svigt bliver du mere og mere intellektuel og spekulativ.

Du lider og læser tykke bøger i regnen. Mystiske mordgåder, dybe følelser og menneskets grundvilkår bliver vigtigt og virkeligt. Vi søger trøst i andres ulykke, når vejret er en katastrofe. Hun er også internationalist og landsforræder. Hun hvisker til os. Dette er et trist gråt faldt vådt møgland. Flygt nu.

Landet er grundlæggende defekt og gennemblødt. Alt andet er bedre. Intet bliver nogensinde anderledes i dette land. Hun ejer enten en tankstation, fiskebutik eller iskiosk. For når først regnen sætter ind, bliver man som besat af disse destinationer. Ja, familien kan ligefrem diskutere spørgsmålet om ankomsten til disse steder i flere timer, som gjaldt det en fredsslutning i Syrien.

Hun elsker slik og er ligeglad med vægten. Efter et par timers regn er man villig til at spise en bageplade småkager uden at blinke. Mens en to kilos matadormix virker som lidt for lidt.

Læs også: Jetstrømmen giver medvind til møgvejr

Det værste af det hele er, at du elsker hende betingelsesløst. Det eneste, du kan gøre, er derfor at finde Morten Nielsens sommerregn-digt frem: »Jeg smager dem på min mund, de forsvundne somre. Kølige regnfulde lykke, et kys af år... vilde roser i dagregn, ruder, der løber fulde af blændende regnskær og buskenes vilde lys i det våde og grønne. Lykkeligt stort og ligetil bliver livet - dråbe, der rammer dråbe, regn over regn.«