Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den danske models sejr er en sejr for samfundet

Harald Børsting: Hvis alle står udenfor, så står alle alene. Og vi skal huske på, at det er den danske model, som sikrer os lige løn- og arbejdsvilkår og fair konkurrencevilkår. De Kristeliges krav om fornyelse af modellen er skudt ved siden af.

»Det er nødvendigt at slå én sidste ting fast. Det er lønmodtagernes eget frie valg, hvilken fagforening de ønsker at melde sig ind i. Men det er skam ikke deres egen sag. For selve sagen vedrører også deres kollegaer på arbejdspladsen. Hvis man vælger medlemskab hos De Kristelige, som tilmed er med til at underbyde overenskomsten, så er det ens egen beslutning, man skal blot være parat til at drøfte sagen med sine kollegaer, for man er også med til at undergrave deres løn- og arbejdsvilkår,« skriver Harald Børsting. Her baner Kristelig Arbejdsgiverforenings direktør Carsten Høggild og Amin Skov fra Restaurant Vejlegården sig vej gennem en gruppe demonstrerende 3F-medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag afsagde Arbejdsretten dom i sagen om, hvorvidt 3Fs konflikt mod Restaurant Vejlegården var lovlig eller ej. Dommen fra Arbejdsretten var klokkeklar: 3F’s konflikt er lovlig.

3F og LO vandt sagen, men endnu vigtigere er det, at den danske model vandt. Og når den danske model vinder - så vinder lønmodtagere, arbejdsgivere, og sidst, men ikke mindst, det danske samfund. Og hvorfor så denne lovsang til den danske model? Jo, den danske model forpligter os alle. Lige fra den enkelte til fællesskabet, fra arbejdsgivere til lønmodtagere.

Den danske model, med aftalesystemet i centrum, sikrer et effektivt og udviklende arbejdsmarked modsat de steder, hvor lovgivning sætter rammerne. Den danske model sikrer, at vi som lønmodtagere har ordnede løn- og arbejdsvilkår, den sikrer de danske virksomheder gode og fleksible muligheder for at drive deres virksomhed, og den er med til at udvikle vores velfærdssamfund i en bæredygtig retning.

I relation til arbejdssagen er der tre pointer, som er grundlæggende for at kunne forstå vigtigheden af denne sejr. For det første er det nu (igen) slået fast, at lønmodtagerorganisationer har ret til at etablere en konflikt, når De Kristelige forsøger at forringe vores løn- og arbejdsvilkår. For det andet sikrer sejren fair konkurrencevilkår i brancher som hotel og restauration. Og for det tredje viser dommen, at den danske model fortsat fornyer sig i takt med resten af samfundet.

Den danske model skaber rammerne om et arbejdsmarked, som fungerer effektivt, fleksibelt, og som gør os i stand til at tilpasse os hurtigt. Det har de senere års krisetid vist med tydelighed.

Dommen fra Arbejdsretten slår fast med syvtommersøm, at vi som danske lønmodtagere har ret til at beskytte og forsvare vores overenskomster ved at etablere en konflikt, når De Kristelige forsøger at forringe vores vilkår.

Vi har altså fuldt ud ret til at forsvare vores overenskomster og kræve ordentlige arbejdsvilkår - og det er en ret, vi har tænkt os fortsat at gøre brug af.

Når vi går ind for den danske model, så går vi ind for at aftaleregulere arbejdsmarkedet frem for at lovgive. Det betyder, at lønmodtagere og arbejdsgivere selv tager ansvar, og ikke overlader ansvaret til politikere. Vi tager ansvar ved at tegne overenskomster - i dette konkrete tilfælde en branchebaseret overenskomst. Med en sådan overenskomst i hånden kan man fastslå et minimumsniveau i branchen, og dermed sikre imod uhæmmet dumping af løn- og arbejdsvilkår.

Brancheoverenskomster sikrer, at der konkurreres på lige vilkår, når det handler om den løn og de arbejdsvilkår, arbejdsgiveren som minimum skal tilbyde deres ansatte. Det er derfor, at LO, sammen med vores forbund, arbejder hårdt på at overenskomstdække alle områder. Fair konkurrencevilkår er et flot tilbud til alle de, som ønsker at etablere virksomheder. Så aftalesystemet skaber konkurrence på lige vilkår - et gode, vi alle har interesse i at fastholde.

Kort efter domsafsigelsen fremførte De Kristelige sit eneste og forudsigelige argument. Nemlig at den danske model havde brug for en grundig fornyelse, og at politikerne burde træde til og tage affære. Dette argument er ikke kun på kollisionskurs med, hvordan den danske model fungerer - det er også skudt helt og aldeles ved siden af.

Mens De Kristelige har været travlt optaget af at afvikle den danske model, så har vi i mere end 100 år udviklet og moderniseret den. Og det er denne arbejdsretssag et lysende eksempel på. Arbejdsretten er nemlig en domstol med en dynamisk praksis, som gennem årene har sat grænser for konfliktretten, hvad angår kundeboykot og organisk affald. Og det var i disse to tilfælde, at Arbejdsretten fastslog, at 3F var gået for vidt.

Derfor er dette også et eksempel på, at spillereglerne er blevet udviklet løbende. Så at klandre den danske model for at være oldnordisk er forkert. Den danske model fornyer sig i samme tempo som resten af samfundet.

Det er nødvendigt at slå én sidste ting fast. Det er lønmodtagernes eget frie valg, hvilken fagforening de ønsker at melde sig ind i. Men det er skam ikke deres egen sag. For selve sagen vedrører også deres kollegaer på arbejdspladsen. Hvis man vælger medlemskab hos De Kristelige, som tilmed er med til at underbyde overenskomsten, så er det ens egen beslutning, man skal blot være parat til at drøfte sagen med sine kollegaer, for man er også med til at undergrave deres løn- og arbejdsvilkår.

Vi skal altid huske på, at hvis alle står udenfor, så står alle alene. Og vi skal huske på, at det er den danske model, som sikrer os lige løn- og arbejdsvilkår og fair konkurrencevilkår. Det er den danske model, som skaber et bæredygtigt fundament under vores samfund. Lige præcis derfor er den danske models sejr i torsdags en sejr for os alle.