Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den danske middelklasse er ikke udpint

»Arbejderklassen er ikke udpint, og den har stadig råd til det meste af det, den selv producerer. Den køber hus i en ung alder, bruger opsparingen på udlandsrejser, og har bil fra den fylder 18 år.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I politik er det altid fedt, når nogen fra den modsatte lejr giver én ret. Måske er det derfor, at Finans.dks historie om Saxo Banks cheføkonom, Steen Jakobsen, der smider hele det neoliberale teoriapparat fra sig og lovpriser Karl Marx, blev så rigeligt delt af venstreorienterede på de sociale medier.

I et åbenhjertigt interview går den nærmest brødebetyngede cheføkonom til bekendelse: Finansverdenen har raget til sig. Middelklassen er »udpint«, og har ikke længere »råd til de ting, den selv producerer.«

Det er ikke svært at se, hvorfor budskabet bliver modtaget med kyshånd på venstrefløjen, og cheføkonomen har da også ret så langt, at globaliseringens gevinster bliver alt for ulige fordelt. Men en udpint middelklasse, der ikke har råd til at købe de varer, den selv producerer? I Danmark?! Selv en fabriksarbejder har da et fladskærms-TV og en PlayStation4.

Det er ikke første gang, at venstrefløjen overstyrer i sit forsvar for middelklassen. Sidste gang var i juli, hvor Alternativet foreslog, at vi kunne overleve med færre iPhones og måske spare en enkelt charterferie om året. At folk på tinge blandede sig i arbejdende menneskers forbrug, fik noget til at brænde sammen i venstrefløjens hjerne, og den reagerede med et skingert: »Tror Uffe Elbæk virkelig, at en håndværker kan tage sydpå to gange om året, og stadig har råd til at lægge iPhones under juletræet?«

Det er arbejderklassen, der forbruger

Forargelsen over Elbæks udtalelser blandt især socialdemokratiske koryfæer viser imidlertid, at et par stykker i mit parti har glemt, hvor fantastisk et samfund, vi har skabt. Det er ikke de højtuddannede, der holder gang i boomet af all-inclusive flybilletter til solrige øer. Kultureliten ville hellere blive taget i at onanere til voldsporno end med en flaske billig, spansk vin ved poolen på Hotel Costa del Sol.

Den danske arbejderklasse køber hus i en ung alder, bruger opsparingen på udlandsrejser, og har bil fra den fylder 18 år. Uffe Elbæk har fuldstændig ret, når han kigger den vej for at finde kimen til landets utrættelige forbrug af ferier, fladskærme og mobiltelefoner. I modsætning til Uffe Elbæk synes jeg så blot, at det er fedt, at vi lever i et land, hvor den slags luksus er forundt mennesker, som slider og slæber.

Her har Saxo Banks cheføkonom Steen Jakobsen en pointe, når han konstaterer, at det samfund er truet. Udenlandsk arbejdskraft og konkurrence har fastfrosset lønningerne, og en begrænset vækst betyder besparelser i det offentlige, hvor middelklassen oplever en forringet service, selvom den betaler det samme, som den altid har gjort.

Men arbejderklassen er ikke udpint, og den har stadig råd til det meste af det, den selv producerer.

Det er også et åbent spørgsmål, om Saxo Banks nyfundne bekymring over »så små lønstigninger, at man udmagrer de forbrugere, der skal bære økonomien,« mon vil resultere i en lønfest blandt bankens HK’ere?

Jeg tillader mig at tvivle.