Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Den dag teknikken slog benene væk under mig

Kristian Ditlev Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge blev alle de unge optaget på universitetet – eller ikke, avs! – og snakken om de naturvidenskabelige og især tekniske uddannelser ville ingen ende tage. Nutidens unge er blevet fremtidens unge, for nu har de valgt teknik og business frem for omsorg og dannelse. Det er storartet. For det er fint, at folk kan regne – og regne den ud. Det har vi brug for. Det bringer verden fremad. Og fremad er altid bedre.

For når man er uddannet humanist, endda med en helt forkromet grad i et såkaldt musisk-æstetisk fag, som nu undertegnede, har man måttet nøjes med at studere kultur i allerfineste forstand – musikvidenskab, teatervidenskab, kunsthistorie eller litteraturvidenskab – hvilket som bekendt er meningsløst og ubrugeligt. Men man slipper, heldigvis, ikke gennem studiet uden også at forholde sig fagligt til både cirkus, elevatormusik og ugebladsnoveller. Noget af det mest spændende at studere er de bredere kulturelle udviklinger.

Hvilken teknologi gør verden til et bedre sted at leve? Hvad betød det for vores opfattelse af verden, at der kom farvebilleder i avisen? Hvad betød det, at man kunne gå i biografen? Hvad betød det, at man kunne telegrafere over Atlanten?

Ja, det sidste betød, at en af verdens første udgaver af »breaking news« var intet mindre end damperen Titanics forlis. Inden for cirka et døgn kendte alle i Europa til skibsforliset. Cirka 90 år senere kunne den rekord slås mange gange, da næsten hele verden – inden for minutter – kendte til, at islamistiske terrorister havde jævnet højhusene i New York City med jorden og dræbt tusinder.

Teknikken tager tigerspring

Vi kender den oplevelse, at man erfarer noget nyt og får et chok over, at det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg prøvede det for et par måneder siden, da et barn på ti år hovedrystende introducerede mig for en VR-maske, man kunne have på, imens man kører bil i 3D på en Playstation. Det var som at være der selv.

Oplevelsen blev kun overgået forleden, da jeg slog over på BBC, der bragte en af de mest oplagte TV-succeser, som jeg aldrig havde hørt om før. Ved at tage alle TV-tekniske greb i brug – fra droner til undervandskameraer – og så sende det hele, imens det blev redigeret flyvende, nærmest som var det en reportagedækning af et britisk royalt bryllup, fik seerne mulighed for at opleve naturen i Alaska, vel at mærke i realtid. Her og nu. For når det er aften i Leeds, er det jo højlys dag i Anchorage. Naturen live – værsgo!

Konceptet er genialt

En yngre udgave af David Attenborough er ophidset på udkig efter vilde dyr i en tæt urskov, imens en nærmest tæmmet Ulla Terkelsen i våddragt womansplainer det hele for seerne. Sekunder efter springer en britisk Johannes Langkilde ned til en cirklende haj. Fra dronen i luften kan man se en ulv, der æder en laks. Bjørne fanger fisk med deres enorme kløer. Ovenover det hele svæver en skaldet ørn. Med en vægt på op til seks kilo og et vingefang på flere meter, forstår man. Og en indianer med provinsbrille bliver splitsekunder efter interviewet og forklarer, at hun faktisk ejer hele det nordlige Alaska, hvis det skal være rigtigt. Krydsklip til en kostskoleenglænder, der tænderklaprende og med klatreudstyr, der næsten slår Nyrups cykelhjelm, bliver hejst ned i en gletsjerspalte.

Jo. Teknik gør vores liv bedre. Det gør verden bedre. Jeg blev faktisk så opslugt, at jeg helt glemte at spadsere min aftentur og nyde fuglene, træerne og vidderne og vinden omkring mit hus langt, langt ude på landet.