Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Demokratiets deroute?

»Er det virkelig så håbløs en opgave at få standset velfærdsfabrikken, at politikerne hellere vil påbegynde en afvikling af demokratiet og sig selv?«

Lilly B. Tang, cand.jur. og billedkunstner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har aldrig ment, at vi har de politikere, vi fortjener, men derimod at politikerne sjældent har fortjent deres folk.

I en tid, hvor Vesten stædigt forsøger at udbrede vores herlige demokrati til en mistroisk omverden, foreslår et par folketingspolitikere med begge ben i den blå luft at mindske den folkelige repræsentation ved at nedsætte antallet af folketingspolitikere.

Jeg kan kun finde to triste grunde til at nedsætte antallet af folketingspolitikere, nemlig at de nuværende alligevel ikke mere repræsenterer folket, og at de, der gør, ikke er dem, der har noget at skulle have sagt. Samt at arvefølgen på Borgen bliver mere og mere pinlig og udemokratisk.

Læs også: Toppolitikere ønsker langt færre folketingspolitikere

Hvis folketingspolitikerne synes, at de ikke har nok at bestille, kunne de nedlægge regioner og kommuner. Danmark er mindre end Hamborg og omegn, og der klarer de sig med et bystyre. Undskyldningen for at have en ekstrem grad af overadministration har hidtil været, at Danmark har et opland. Men med lanceringen af Udkantsdanmark består det jo nærmest kun af osende grisefabrikker, truende vindmølleparker og ødebyer, hvilket scenario beboerne forståeligt nok er på flugt fra.

Jeg har ellers syntes, at der var for få folketingspolitikere, efter at staten nærmest har nationaliseret vores privatliv og blander sig i folks liv i stort og småt – jeg mener, hvordan kan de nå alt det? Men nu forstår jeg så, at de kun har blandet sig i alting, fordi de har for lidt at bestille?

Eller er det snarere, fordi embedsstanden nu driver politik, mens politikerne går mere op i at kontrollere befolkningens vægt, neutralisere vores køn, blande sig detaljeret i undervisning og sygebehandling og ellers sikre sig statstilskud til de politiske partier, som i sjælden grad er ude af trit med befolkningen?

At EU har overtaget en del af lovgivningsarbejdet i Velfærdsdanmark burde jo sætte politikerne på akut overarbejde og ikke omvendt, for hvis ikke EUs regler snarest får Folketinget til at finde diverse løsninger på at mindske den danske uddeling af skattekroner til højre og venstre og resten af Europa, vil vi jo inden for en rimelig årrække alligevel gå bankerot.

Læs også: Folkestyre efter ny formel

Er det virkelig så håbløs en opgave at få standset velfærdsfabrikken, at politikerne hellere vil påbegynde en afvikling af demokratiet og sig selv?

På den anden side kan det godt være, at man ikke lige ville opdage andre steder end i medierne, hvis Folketinget ophørte med at fungere.

Borgerne må jo administrere sig selv på Borger.dk. Skat har styringen og sørger hårdhændet for at intet og ingen undgår kontrol, lænsning og straf, mens skattedirektørerne giver sig selv herlige bonuser for værst mulig opførsel, og EDB-administrationen blindt spytter opgørelser, opkrævninger, påbud og bøder ud.

Så jo. Hvis vi mener, at Danmark er fuldendt, som det er, så nedlæg dog Folketinget helt og lad os få fred for alt det kævl, medierne udspreder derinde fra.

Der er bare det triste, at vi jo så har afskaffet det demokrati, vi ellers går og er så stolte af.