Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Demofobi?

Et demokrati er ikke blot en maskine, som træder i funktion hvert tredje-fjerde år i forbindelse med udskrivelse af valget. Et demokrati, som fungerer, består også i en løbende hensyntagen til befolkningens ønsker og præferencer på baggrund af en bredspektret dialog .

Peter Nedergaard: »Beslutningstagerlaget burde være i stand til at udøve selvkritik og indrømme, at man selv kan tage fejl, og befolkningen kan have ret. Det er imidlertid meget få gange, at man oplever noget sådant, selv om det sandsynligvis ville være med til at mindske politikerleden gevaldigt.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demofobi er angst for folket og folkets holdninger. Noget kunne tyde på, at demofobien har ramt dele af beslutningstagerlaget i Europa. I hvert fald høres ganske ofte udsagn om, at befolkningen ikke har forstået dit, eller at de har ladet sig manipulere til at mene dat. I den forbindelse høres ofte det upræcise ord »populisme« anvendt, når befolkningen reagerer på tværs af beslutningstagerlaget.

Det er måske ikke så nyt endda. Hvad der imidlertid kan overraske, er når reaktionen på befolkningens holdninger er at give den mere af, hvad den ikke ønsker. Nærmest som om, at man tænker, at »så kan de lære det«.

Hvis befolkningen vil have mindre integration i EU, er svaret herpå visse steder at give dem mere. Hvis befolkningen ønsker mindre indvandring eller en mindre åben flygtningepolitik, er reaktionen hos visse beslutningstagere at fortsætte som hidtil.

Hvis man vil have et demokrati til at fungere, er en sådan reaktion sandsynligvis ikke nogen god idé. Et demokrati er ikke blot en maskine, som træder i funktion hvert tredje-fjerde år i forbindelse med udskrivelse af valget. Et demokrati, som fungerer, består også i en løbende hensyntagen til befolkningens ønsker og præferencer på baggrund af en bredspektret dialog .

Det indebærer også, at beslutningstagerlaget er i stand til at udøve selvkritik og indrømme, at man selv kan tage fejl, og befolkningen kan have ret. Det er imidlertid meget få gange, at man oplever noget sådant, selv om det sandsynligvis ville være med til at mindske politikerleden gevaldigt.

Der er flere områder, hvorpå det oplagt kunne ske i en dansk sammenhæng. EU er en tilbagevendende skillelinje mellem beslutningstagere og befolkning. Sandsynligvis skyldes det, at området slæber rundt på den arvesynd, at beslutningstagerne oprindeligt »solgte« emnet som et rent økonomisk samarbejde. Kraftige røster i folkehavet påstod ganske vist, at det også i høj grad drejede sig om et politisk samarbejde, men de blev skubbet til side, selv om de havde ret.

Senere på samme bane ville beslutningstagerlaget have Danmark med i den økonomiske og monetære union. Det ville gå meget skidt, hvis man ikke gik med, hævdedes det. Befolkningen stemte alligevel nej hertil, og denne beslutning viste sig efter alt at dømme at være klogere end beslutningstagerlagets anbefalinger.

Befolkningen – f.eks. repræsenteret af diverse borgmestre på den københavnske vestegn – mente også i årtier, at der burde ske stramninger i indvandringspolitikken, idet det ellers ville medføre betydelige integrationsproblemer. Beslutningstagerlaget ville i lange perioder overhovedet ikke tale om emnet. I dag kan de fleste se, at befolkningen havde ret, og beslutningstagerlaget uret.

Alt i alt tyder ikke meget på, at demofobien som helhed er vel anbragt. Det er således ikke kun fordrende for demokratiet at skippe den og måske lytte mere til befolkningen. Det kan endda vise sig at være sagligt særdeles klogt at tage ved lære heraf.