Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Debatpartierne flytter utroligt lidt

Som Dansk Folkeparti-, Enhedslisten-, Liberal Alliance- eller Alternativet-vælger må man spørge sig selv, om man har valgt den rigtige tillidsrepræsentant.

Pernille Rosenkrantz-Theil.
Læs mere
Fold sammen

En tanke faldt mig ind under sidste uges afslutningsdebat i Folketinget: Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har ufatteligt lidt til fælles politisk. Men de har ufatteligt meget til fælles i den måde, de omsætter deres politik på. De er alle sammen »debatpartier«. De debattere utroligt meget, men de flytter alt for lidt på samfundet. De vil ikke lede landet. Selvom det vel er det, de er valgt til?

Forestil dig en uretmæssig fyring på din arbejdsplads. En kvinde bliver fyret midt i sin graviditet. Hun får ingen forklaring, men hun mistænker ledelsen for at fyre hende på grund af graviditeten. Ledelsen påstår, at de intet vidste om den ellers synlige graviditet. Og forestil dig så, at hendes tillidsrepræsentant holder flammende taler til hende og de andre medarbejdere om kvinders retstilling på arbejdsmarkedet og ledelsens skandaløse beslutning. Så langt, så godt.

Men hvad så, hvis tillidsrepræsentanten nægter at deltage i forhandlinger med ledelsen om en løsning, fordi tillidsrepræsentanten mener, at parterne er så langt fra hinanden, at det kan være lige meget. Hvad bliver resultatet? Ja, resultatet bliver, at kvinden fortsat har mistet sit arbejde, og at hun hverken får jobbet tilbage eller opnår en erstatning.

Det er jo ikke nok at have de rigtige holdninger og sige dem højt. Der skal handling bag ordene, hvis det skal tælle for noget. Og det kan da godt være, at vi ikke får præcis dét, som vi havde håbet på. Det kan godt være, at kvinden i eksemplet ikke havde fået sit arbejde tilbage, hvis tillidsrepræsentanten havde forhandlet med ledelsen. Men måske havde hun fået en solid erstatning, og måske ville det have en forebyggende effekt i forhold til ledelsens adfærd en anden gang. Det er ikke perfekt, men det er bedre end det modsatte.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance er de tillidsrepræsentanter, der ikke forhandler, hvis de ikke får det hele, som de vil have det. De råber op og gør opmærksom på dem selv og deres godhed, men de vil ikke ind i forhandlingslokalet. De vil ikke derind, hvor man skal hugge en hæl og klippe en tå for sammen at finde solide og holdbare løsninger på ofte svære samfundsproblemer. Og derfor ender de ofte med ingenting.

De dropper alt for mange forhandlingslokaler og sætter alt for få politiske aftryk – i forhold til antallet af mandater, de har. Når Alternativet med det samme forlader gymnasieforhandlingerne, fordi de mener, at regeringens forslag er for stramt, så svækker de alle de partier, som Alternativet sådan set er enige med. Når Alternativet smutter ved først tænkelige lejlighed, bliver vi et parti mindre til at presse regeringen i den rigtige retning.

Og når Dansk Folkeparti ikke går i regering, men overlader magten til Venstre, ender de med at stemme for omprioriteringsbidrag og kontanthjælpsloft, selvom de lovede noget andet før valget. Det burde ikke kunne lade sig gøre al den stund, at Danske Folkeparti er større end Venstre, men det blev konsekvensen, fordi Dansk Folkeparti ikke turde tage regeringsansvaret.

Som Dansk Folkeparti-, Enhedslisten-, Liberal Alliance- eller Alternativet-vælger må man spørge sig selv, om man har valgt den rigtige tillidsrepræsentant.